Podijeli objavu

Dvije najbliže suradnice Alekseja Navaljnog uhićene su u srijedu, objavili su njihovi odvjetnici uoči masovnih prosvjeda podrške zatočenom kritičaru Kremlja i u vrijeme govora o stanju nacije predsjednika Vladimira Putina, javlja Hina.

Ljubov Sobol, koja se pojavljuje na YouTube kanalu Navaljnog, i njegova glasnogovornica Kira Jarmiš uhićene su u Moskvi.

Oporbeni čelnik jako je slab i loše tretiran u bolnici za zatvorenike oboljele od tuberkuloze u kojoj se nalazi, upozorili su u utorak njegovi odvjetnici i zatražili da ga se prebaci u Moskvu.

Bliski suradnici tvrde da bi mogao umrijeti u svakom trenutku i pozvali su građane diljem Rusije da u srijedu izađu na ulice.

Vlada upozorava da su planirani prosvjedi nezakoniti. Ranije slične demonstracije policija je rastjerala silom i uhitila tisuće ljudi.

Policija je uoči prosvjeda uhitila najmanje desetero oporbenih aktivista u nekoliko regija, objavila je nevladina udruga OVD-Info.

Pretreseni su stanovi pristaša Navaljnog u Sankt Peterburgu, Krasnojarsku i Jekatarinburgu, kao i stan jednog novinara u Sankt Peterburgu.

“Kao i obično misle da, ako izoliraju čelnike, neće biti prosvjeda. Naravno da su u krivu”, rekao je Leonid Volkov, bliski suradnik Navaljnog.

Putin, koji pazi da nikada ne izusti ime svoga žestokog kritičara, najavio je da će se u govoru o stanju nacije u parlamentu fokusirati na projekte kojima je cilj osnažiti gospodarski rast koji ugrožavaju sankcije Zapada, niska cijena nafte i pandemija koronavirusa.

Očekuje se da će govoriti i o dubokoj krizi u ruskim odnosima sa Zapadom, uključujući gomilanje desetaka tisuća vojnika na granici sa susjednom Ukrajinom.

Zapad vrši pritisak na Rusiju u vezi Navaljnog, ali bez učinka

Navaljni je počeo štrajkati glađu 31. ožujka prosvjedujući protiv uvjeta života u zatvoru. Optužio je zatvorsku upravu da ne dopušta da ga posjeti liječnik, a ima dvostruku herniju diska i izgubio je osjete u rukama i nogama.

Uhićen je u siječnju kada se vratio u Rusiju nakon pet mjeseci oporavka u Njemačkoj od trovanja za što optužuje osobno ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Osuđen je na dvije i pol godine zatvora zbog prijevare 2014., no on tvrdi da je taj slučaj politički motiviran, prenosi Tportal.hr.

Podijeli objavu