Podijeli objavu

Policija u američkom gradu Columbusu u saveznoj državi Ohio ubila je 16-godišnju crnu djevojku koja je navodno mahala nožem, oko 20 minuta prije nego što je porota u Minneapolisu proglasila bivšeg policajca Dereka Chauvina krivim za ubojstvo Georgea Floyda.

Policija je ubrzo održala tiskovnu konferenciju na kojoj je pustila snimku intervencije, snimljenu kamerom koju je nosio policajac, u kojoj se vidi kako je djevojka krenula prema drugo dvoje tinejdžera. Policajac je potom otvorio paljbu na djevojku. Ispalio je četiri metka, a djevojka je kolabirala na tlo pored parkiranog automobila. Pored nje je bio kuhinjski nož.

NYT piše kako je policija potvrdila da se radi o 16-godišnjoj djevojci, identificiranoj kao Ma’Khia Bryant, koja je živjela u udomiteljskoj obitelji. Policajac koji je pucao povučen je na administrativnu dužnost za vrijeme provođenja istrage o incidentu – dio standardne procedure kad god intervencija završi smrću sumnjivca.

Gradonačelnik Columbusa zamolio je sve građane da ostanu mirni do završetka istrage, jer su se na poprištu ubojstva već počeli okupljati prosvjednici.

“Ovog popodneva mlada je žena tragično izgubila svoj život,” rekao je Andrew Ginther.

“Ne znamo još sve detalje. Postoji snimka incidenta i pažljivo ćemo ju pregledati što je brže moguće.”

Prema lokalnom portalu Columbus Dispatch, policija je zaprimila poziv oko 16:35 po lokalnom vremenu, u kojem je netko tvrdio kako ga ženska osoba pokušava ubosti nožem, a potom je poklopio. Samo deset minuta kasnije, čula se paljba. Minutu kasnije na mjesto zločina su stigli bolničari, koji su djevojku u kritičnom stanju prevezli u najbližu bolnicu. U 17:21 proglašena je mrtvom.

Teta ubijene, Hazel Bryant, rekla je za Dispatch kako je njena nećakinja živjela u udomiteljskoj obitelji, te kako se posvađala s nekim tko je živio u istom kućanstvu. Novinarima je kazala kako je njena nećakinja imala nož, no i tvrdila kako ga je ispustila prije nego što ju je policajac ustrijelio.

Do 20:30, pored ograđenog mjesta zločina već se počela okupljati gomila s prosvjednim transparentima, piše Jutarnji.hr.

“Ne možemo ništa slaviti,” vikao je prosvjednik K.C. Taynor kroz megafon, osvrćući se na presudu Chauvinu.

“Na kraju svega, znate što? Ne smijete biti crni.”

Podijeli objavu