Podijeli objavu

U Bosni i Hercegovini zabilježeno je povećanje dnevnog broja novih slučajeva zaraze, ali je u usporedbi s prethodnim danima nešto manji broj smrtnih slučajeva, ističe Hina.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, nakon analize nešto više od četiri tisuće uzoraka otkriveno je 1239 novih slučajeva, a preminulo je 57 osoba. Dan ranije bilo je nešto više od 700 novozaraženih, ali je istodobno bilo prijavljeno 86 smrtnih slučajeva. Broj umrlih u BiH sada je 8024.

Iako brojevi novozaraženih u proteklih desetak dana osciliraju, oni su ipak manji nego što je to bio slučaj potkraj ožujka i početkom travnja kada je treći val pandemije bio na vrhuncu.

U Sarajevu počelo masovno cijepljenje, Dodik se cijepio u Banjoj Luci

U Sarajevu, koje je tjednima slovilo za najveće središte zaraze u BiH, danas je samo 90 novozaraženih, a tamo je tijekom dana počelo i masovno cijepljenje, pri čemu su kao prioritetna skupina određene osobe starije od 75 godine.

Za starije stanovnike glavnog grada BiH trenutačno je na raspolaganju 12800 doza cjepiva AstraZeneca koje je donirala Srbija i kineskog Sinovaca, koji je u BiH dopremljen kao donacija iz Turske. Svoju prvu dozu cjepiva tijekom dana je u Banjoj Luci, pred televizijskim kamerama, primio i sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, no on se odlučio za ruski Sputnik V.

Vlasti u Republici Srpskoj naručile su oko milijun doza ruskog cjepiva, no do sada su dobile tek oko 40 tisuća. U BiH je do sada dopremljeno tek nešto više od 150 tisuća doza cjepiva koje je kupljeno na tržištu ili donirano od drugih država. Veće isporuke cjepiva kupljenog posredstvom mehanizma COVAX vlasti u BiH očekuju od svibnja, navodi Index.hr.

Podijeli objavu