Podijeli objavu

Državni vrh i udruge stradalnika danas obilježavaju 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Tijek događaja:

12:00 “Postoji i grupacija da je ovdje ubijeno 700.000 ljudi, što nije moguće. Istina je da je brojka manja, ali jednako strašna. Ovdje je ubijeno oko 100.000 ljudi”, rekao je predsjednik Milanović.

11:05 Predsjednik je položio vijenac na spomen-obilježju.

10:55 Predsjednik Milanović stigao u Jasenovac

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, s izaslanstvom je stigao u Jasenovac.

10:10 “Ovo je već četvrta godina kako dolazim u Jasenovac kao predsjednik Sabora, kako bih se poklonio žrtvama. Ovdje je počinjen strašan zločin i treba podsjećati mlade generacije da zlo postoji, da uvijek postoje ljudi koji su spremni činiti strašne zločine, a naša je zadaća da pokažemo da sloboda i demokracija trebaju svoje čuvare, da pokažemo da i mir i ljudska i manjinska prava trebaju biti stečevine moderne hrvatske države”, rekao je Jandroković novinarima u Jasenovcu.

9:55 Predsjednik Sabora stigao je u Jasenovac

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, stigao je u Jasenovac. Položio je i vijence na spomen-obilježju.

09:30 Predsjednik Vlade dao je izjavu nakon polaganja vijenaca.

“I danas smo ovdje u Jasenovcu, došli smo obilježiti 76. godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Došli smo odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u ovom i drugim logorima protiv Židova, Srba, Roma, antifašista, Hrvata”, rekao je Plenković i dodao da je važno da mlađe generacije osvijeste te zločine i nikad ih ne zaborave.

09:10 Vijenac je položilo Vladino izaslanstvo

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade, Andrejem Plenkovićem, u društvu ministara i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, položilo je vijenac na spomen-obilježju u Jasenovcu.

08:55 Predsjednik Vlade Andrej Plenković stigao je u Jasenovac.

08:00 Izaslanstvo Vade, koje će voditi predsjednik Andrej Plenković položit će vijenac u 9 sati, činit će još potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri. Potom će Vladino izaslanstvo u 9.25 sati položiti vijenac na Spomen ploču na Romskom groblju Uštica te, u 9.30 sati, obići Romski memorijalni centar Uštica.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsko izaslanstvo i položiti vijenac u spomen na žrtve logora u 10 sati.

Predsjednik RH Zoran Milanović, u čijem će izaslanstvu biti još bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i predsjednik Savjeta Spomen područja Jasenovca Franjo Habulin, te predstavnici Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), položit će vijenac u 11 sati.

Izaslanstvo manjina u kojoj će biti saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u RH Ognjen Kraus, saborski zastupnik i predstavnik Savez Roma u RH ‘Kali Sara’ Veljko Kajtazi, i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, položit će vijence u 12 sati. Potom će dati izjava za medije na platou ispred Memorijalnog muzeja, javlja Nacional.hr.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruga, te lokalne udruge saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Podijeli objavu