Podijeli objavu

Misija NASA-e na Marsu nastavlja s povijesnim uspjesima. Njihov rover Perseverance uspio je pretvoriti ugljikov dioksid iz Marsove atmosfere u kisik, što je prvi takav slučaj na drugom planetu.

Proizveo je 5 grama kisika – a to je astronautu dovoljno za otprilike deset minuta disanja tijekom normalnih aktivnosti. To je važan eksperiment koji bi u budućnosti mogao znatno olakšati svemirske misije. Do sada se smatralo da će se za proizvodnju kisika morati iskorištavati led ispod Marsove površine.

Sustav “The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment” ili kraće MOXIE, zlatna je kutija veličine automobilskog akumulatora i nalazi se unutar prednje desne strane rovera. MOXIE koristi električnu energiju i kemiju za cijepanje molekula ugljikovog dioksida, koje se sastoje od jednog atoma ugljika i dva atoma kisika.

Također proizvodi ugljični monoksid kao nusprodukt. Inženjeri NASA-e sada će provesti dodatne testove i pokušati povećati njegovu proizvodnju. Napravljen je da može proizvesti do 10 grama kisika na sat.

Dizajniran na vodećem svjetskom tehnološkom sveučilištu, MIT-u, MOXIE je napravljen od materijala otpornih na toplinu, poput legure nikla, i može podnijeti temperaturu od 800 stupnjeva Celzija potrebnih za njegovo pokretanje. Tanka zlatna prevlaka osigurava da ne ispušta svoju toplinu i tako ne šteti roveru.

Proizvodnja kisika iz Marsove rijetke atmosfere, koja se sastoji od 96 posto ugljikovog dioksida, mogla bi biti izvodljivija opcija od izvlačenja leda ispod njegove površine kako bi se dobio kisik postupkom elektrolize. MIT-ov inženjer Michael Hecht rekao je da bi verzija MOXIE-ja od jedne tone mogla proizvesti otprilike 25 tona kisika potrebnog za polijetanje rakete s Marsa, navodi Hrt.hr.

 

Podijeli objavu