Podijeli objavu

Rusija je naredila svom vrhovnom vojnom zapovjedništvu da danas počne vraćati vojnike u njihove stalne baze unutar zemlje i objavila da je uspješno završila “brzu inspekciju” snaga na jugu i zapadu zemlje, blizu granice s Ukrajinom, izvijestila je novinska agencija RIA.

Nakon te najave rubalj je naglo porastao, poslije tjedana napetosti sa Zapadom zbog gomilanja ruske vojske blizu Ukrajine.

Nejasno je odnosi li se naredba na sve snage

Nije jasno odnosi li se naredba o povlačenju na sve uključene snage. Vodeći diplomat EU Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika blizu granice, javlja Hina.

“Vjerujem da su ciljevi brze inspekcije u potpunosti ispunjeni. Vojnici su pokazali da su sposobni osigurati vjerodostojnu obranu zemlje”, citirala je RIA ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua.

“Zbog toga sam odlučio završiti inspekcije u južnom i zapadnom vojnom okrugu”, rekao je Šojgu.

Ruski ministar obrane: Vojska je morala biti spremna brzo reagirati

Dodao je da će se vojnici vratiti u svoje baze do 1. svibnja.

Međutim, Šojgu je nakon nadzora vježbi na anektiranom Krimu, blizu granice s Ukrajinom u četvrtak, rekao i da je vojska morala biti spremna brzo reagirati u slučaju “nepovoljnog” razvoja situacije u blizini NATO-ovih vježbi Defender Europe, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Defender Europe je zajednička multinacionalna vježba koju predvodi američka vojska jednom godišnje i osmišljena je za izgradnju spremnosti i interoperabilnosti između američkih i drugih vojnika u NATO-u, kao i drugih partnera.

Od ožujka do lipnja više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja održat će vježbe na više od 30 područja za obuku u desetak zemalja, donosi Index.hr.

Podijeli objavu