Podijeli objavu

Komora socijalnih radnika upravo je poslala priopćenje o rezultatima provedenog stručnog nadzora nakon tragedije s malom Nikoll. Zaključili su kako je “ovlaštena socijalna radnica u Centru Nova Gradiška postupala stručno i odgovorno”.

Komora u priopćenju piše kako je predmetna obitelj bila u tretmanu od 2017. do 2021. godine te da su u tom razdoblju poduzimane brojne socijalne intervencije i mjere obiteljsko pravne zaštite maloljetne djece.

‘Snažno usmjereni na poboljšanje odnosa’

“Ovlaštena socijalna radnica, voditeljica slučaja, u provedenim postupcima primjenjivala je odgovarajuće metode i instrumente socijalnog rada: liste za procjenu razvojnih rizika djece, liste za procjenu roditeljskih snaga i roditeljskih rizika, razgovore i izvide na terenu, savjetovanja i pomaganja obitelji, smještaj, intervencije vezane uz zaštitu žrtava obiteljskog nasilja, planiranje mjere stručne pomoći i potpore, praćenje rada voditeljice mjere stručne pomoći i potpore i druge socijalne intervencije”, navode u priopćenju.

Dalje tvrde kako se u radu postupalo “sukladno definiranim protokolima za vođenje slučaja”.

“Analizom dokumentacije i obavljenim razgovorima, uočena je snažna usmjerenost stručnjaka Centra na poboljšanje odnosa među roditeljima, kako bi se smanjili rizici za uspješan psihofizički razvoj njihove malodobne djece i stvorili potrebni uvjeti za povratak djeteta iz udomiteljske u biološku obitelj”, pišu.

Dan prije tragedije bili kod obitelji

Dodaju da su zadnji kontakt i razgovor s djetetom i majkom dan prije tragičnog događaja obavile dvije psihologinje Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška jer je ovlaštena socijalna radnica bila u izolaciji zbog zaraze koronavirusom. Kažu kako “tom prilikom nisu uočeni znakovi niti je evidentirana sumnja psihologinje da je dijete sigurnosno ugroženo u svojoj obitelji”.

“Stručni nadzor je ocijenio da je socijalna radnica u postupcima zaštite dobrobiti postupala stručno i odgovorno, u skladu s pozitivnim propisima, standardima socijalnog rada s obiteljima u riziku i javnim ovlastima Centra za socijalnu skrb u području obiteljsko pravne zaštite djece. Stručnim nadzorom nisu utvrđene pogreške ili propusti u radu ovlaštene socijalne radnice značajne za tragičan ishod postupka”, zaključuju u priopćenju iz Komore socijalnih radnika.

Izvor: Telegram.hr

Podijeli objavu