Podijeli objavu

AMERIČKA investicijska banka JPMorgan Chase & Co., jedna od najjačih financijskih institucija svijeta, povukla se iz projekta Superlige.

Trebali su svakom superligašu dati četiri puta više nego što dobije osvajač Lige prvaka

“Očito je da smo pogrešno procijenili kako će ovaj posao sagledati šira nogometna zajednica i kakav će to učinak na nju imati u budućnosti. Izvući ćemo pouke iz ovoga”, neobično samokritično za korporativni svijet i jezik oglasili su se iz bankarskog giganta koji je trebao biti glavni investitor ekspresno propale Superlige.

Prema pisanju New York Timesa, JPMorgan Chase & Co. trebao je financirati projekt s 3.5 milijardi eura, i to tako da svaki od klubova osnivača dobije 350 milijuna eura za ulazak u ligu. To je više nego četverostruko više od onog što je osvajač Lige prvaka dobio 2020.

12 odmetnika ostalo je bez milijardi

“Mogu potvrditi da ćemo financirati novo natjecanje, ali zasad ne možemo pružiti objašnjenje”, rekao je prije tjedan dana AFP-u glasnogovornik američkog bankarskog mogula. Prema mnogim izvještajima stranih medija, klubovi su trebali dobiti obećana sredstva kad Superliga stvarno prevlada sve prepreke na putu do početka natjecanja.

U tom novom elitističkom i praktično zatvorenom natjecanju trebali su sudjelovati odmetnici od UEFA-e i Lige prvaka: Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter.

Sve su dogovorili i objavili početak Superlige

Oni su bili pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo u ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone iako nije navedeno iz kojih bi država bili. Liga je trebala početi u kolovozu, utakmice bi se igrale preko tjedna, a klubovi bi nastavili igrati domaća prvenstva.

Predsjednik Reala Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige, a za dopredsjednike izabrani su Juventusov predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

Opća pobuna i prijetnje ekspresno su odgodili projekt od 3.5 milijardi eura

Međutim, žestoke reakcije, enormni pritisci te otvorene prijetnje navijača klubova osnivača Superlige, vlada država, UEFA-e, FIFA-e i javnosti općenito za neko vrijeme su odgodili provedbu projekta koji bi uništio Ligu prvaka.

Zato je UEFA superligašima zaprijetila izbacivanjem iz nacionalnih prvenstava, a igračima tih klubova zabranom igranja za reprezentacije.

Preostala trojka ostala je bez jedinog oslonca i razloga pokretanja Superlige

Zbog svega navedenog je u utorak, samo 48 sati nakon objave o pokretanju Superlige, iz nje istupilo svih šest engleskih klubova. Dan kasnije to su napravili Atletico, Inter i Milan.

Superliga je tako spala samo na Real, Barcelonu i Juventus, ali sada su oni ostali bez jedinog oslonca koji je ujedno bio razlog pokretanja projekta, a to je ogroman novac, piše Index.hr.

Podijeli objavu