Podijeli objavu

Smiljana Srnec (45) proglašena je krivom za ubojstvo sestre Jasmine Dominić u ljeto 2000. godine te joj je u utorak na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno izrečena maksimalna kazna od 15 godina zatvora prema Kaznenom zakonu iz 1997, koji je bio na snazi u doba počinjenja zločina, javlja Hina.

Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda.

Presudu je čitao sudac Tomislav Brđanović, a za to vrijeme optužena je plakala.

Smiljani Srnec kazna će biti umanjena za boravak u istražnom zatvoru. Prema ovoj presudi iza rešetaka će provesti sljedećih 13 i pol godina. Osim zatvorske kazne, Srnec mora platiti 22.000 kuna sudskih troškova.

Smiljana Srnec proglašena je krivom za ubojstvo sestre Jasmine, rođene 1977. godine, zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu.

Tijelo je otkriveno u veljači prošle godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je  u pritvoru. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005. godine.

Sudac  Brđanović je rekao da  su od udaraca nastale “opsežne ozljede glave i mozga te da je od prvog udarca Jasmina Dominić vjerojatno ostala bez svijesti, kao i da je smrt nastupila ubrzo nakon nanošenja ozljeda.”

– Nikakva medicinska pomoć ne bi spriječila smrt, rekao je sudac.

Jasmina je umrla od višestrukih prijeloma kostiju svoda i baze lubanje s ozljedom mozga.

Sud je utvrdio da je žrtva posljednji put viđena u srpnju ili kolovozu 2000. godine. te da je usmrćena u ljeto 2000. godine., a leš u zamrzivaču bio 19 godina što pokazuju i oznake na smrznutom voću i povrću. Sudac je naveo da je u kući boravila isključivo optužena, što nije bio slučaj s ocem optužene Martinom Dominićem.

Također je naveo da je optužena Smiljana Srnec iznosila neistine da se Jasmina nalazi u Francuskoj i na kruzeru i da je optužena jedina iznosila informacije kojima je cilj bio ostavljanje dojma da je Jasmina živa.

U obrazloženju presude navedeno je da se ubojstvo dogodilo kada je žrtva bila u opuštenom stanju što u prilog tome da je ubojica domaća osoba.

Sud je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja.

Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Srnec: Nisam ubila sestru

Podsjetimo, u veljači 2019. u zamrzivaču obiteljske kuće u Palovcu pronađeno je tijelo nestale Jasmine Dominić.

Njezina sestra Smiljana uhićena je i optužena za ubojstvo. Tijekom suđenja svjedočilo je tridesetak svjedoka, vještaka, policijskih službenika. Sredinom svibnja i – optužena.

– Želim reći da ja nisam ubila sestru. Jako mi je teško. Ona meni nedostaje od dana kad je nestala, rekla je Srnec.

No sud joj – nije povjerovao.

Na nepravomoćnu presudu obrana najavljuje žalbu, tužiteljstvo je zadovoljno.

– Stav suda da je jedino moja stranka mogla počiniti djelo, jer sud smatra da je jedina stanovala u toj kući tijekom cijelog perioda, mi smatramo da je to pogrešno, dokazivali smo i dokazali tko je sve stanovao u kući. S druge strane, sud nije dao nikakvo obrazloženje za motiv, rekao je Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec.

Državno odvjetništvo smatra da je sud donio ispravnu i zakonitu presudu utemeljenu na činjenicama, rekao je Darko Galić iz Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu.

Prošlog četvrtka završne riječi

Završne riječi u tom sudskom procesu iznijete su prošlog četvrtka. Tužiteljica Irma Bagarić podsjetila je na svjedočenja prema kojima je optužena Smiljana Srnec govorila kako je njena sestra Jasmina živa, javlja se i da je u Francuskoj.

Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. Bagarić je podsjetila i na iskaz svjedoka prema kojem je Smiljana prilikom jednog puta u Mađarsku imala Jasminine osobne dokumente.

Optužba se u četvrtak osvrnula i na psihijatrijska vještačenja koja su pokazala da Srnec ima niži prag tolerancije te može reagirati impulzivno i agresivno, a uočene su i opsesivne crte ličnosti. Podsjetila je i da se Jasmini gubi svaki trag u ljeto 2000., no Smiljana je tvrdila da je sve do prijave nestanka 2005. godine bila sa sestrom u kontaktu.

– Kako je Jasmina mogla otputovati bilo kamo, kako je tvrdila okrivljenica, bez osobnih dokumenata koji su pronađeni u njezinoj kući? Jasmina nije nikamo otputovala. Bila je mrtva, spremljena u zamrzivač, a tu činjenicu je znala samo okrivljena, rekla je tužiteljica.

Iako je nitko nije vidio da usmrćuje sestru, tužiteljica smatra da postoji dovoljno dokaza. Tvrdnja Smiljane Srnec da nije počinila ubojstvo ne znači ništa, naglasila je tužiteljica, te dodala da ne nalazi olakotne okolnosti.

Obrana: Nisu pronađeni dokazi tko je ubio Jasminu

Odvjetnik okrivljene Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako se od uhićenja do danas traže dokazi tko je ubio Jasminu, no isti nisu pronađeni. Rekao je i da ostaju dvije velike i vrlo bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji, prenosi Hrt.hr.

Podijeli objavu