Podijeli objavu

Srbija će svim svojim građanima koji su cijepljeni barem jednom dozom ili prime cjepivo protiv covida 19 do 31. svibnja, kao nagradu za odgovornost u vrijeme pandemije uplatiti pomoć od 25 eura, priopćila je u srijedu srbijanska vlada.

U Srbiji je u tijeku prijavljivanje za državni paket pomoći od 30+30 eura u svibnju, nakon što je država prošle godine svim punoljetnim građanima već isplatila po 100 eura kao financijsku potporu u vrijeme koronakrize, ističe Hina.

Svi građani Srbije koji prime makar i prvu dozu cijepiva do 31. svibnja, imat će pravo na financijsku pomoć države u iznosu od 3.000 dinara, rok za prijavu bit 15. lipnja, a pravo da se prijave imaju svi građani stariji od 16 godina, objasnila je u priopćenju Vlada.

Tu odluku je ranije danas, u programu provladine komercijalne TV Pink, najavio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, najavljujući isplatu umirovljenicima, korisnicima socijalne skrbi, nezaposlenima, te osuđenicima u kazneno-popravnim ustanovama.

Vlada je priopćila kako “na inicijativu predsjednika” priprema odluku o financijskoj potporu cijepljenim građanima, a prijedlog tog rješenja i proceduru prijavljivanja sačinit će ministarstva financija i zdravstva.

Za ostvarivanje prava na financijsku pomoć, kako se navodi, nije bitno koje su od ponuđena četiri cjepiva primili – Sinopharm, Pfizer/BioNTec, Sputnjik V ili Astra Zeneka.

Vlada je ponovila poziv građanima da se cijepe protiv covida, a gradska uprava srbijanske prijestolnice najavila je da će dodatni punkt za cijepljenje biti otvoren i u jednom trgovinskom centru u Beogradu, prenosi Tportal.hr.

Istodobno, ekonomski stručnjaci upozoravaju da je “linearno i neselektivno davanje pomoći u vrijeme pandemije upitan potez koji se s ekonomskog gledišta ne može opravdati”, te da će najavljenu pomoć “jednog dana svi vraćati kao dug”.

“Ta linearna davanja teško se mogu pravdati s ekonomskog gledišta i ona će izazvati novo zaduživanje zemlje“, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić, ocijenivši da je Srbija još prošle godine krenula na put podizanja javnog duga u odnosu na BDP, a da se to ovim paketom nastavlja.

Podijeli objavu