Podijeli objavu

U Indiji je prošli tjedan bilo 46 posto od ukupno zabilježenih novih slučajeva covida-19 u svijetu kao i 25 posto umrlih, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Veliki porast broja zaraženih koronavirusom, uključivo i visoko zaraznom novom varijantom koja je prvi put otkrivena upravo u toj zemlji, doveo je do nedostatka kreveta i kisika u indijskim bolnicama.

Mrtvačnice su prepunjene, a mnogi su umrli u vozilima hitne pomoći ili na parkinzima, čekajući krevet ili kisik, piše Reuters.

U svijetu je ukupno prošli tjedan prijavljeno 5,7 milijuna novih slučajeva zaraze koronavirusom i više od 93.000 umrlih, objavio je WHO u tjednom epidemiološkom izvješću.

Indija je imala gotovo 2,6 milijuna novih slučajeva, što je 20-postotono povećanje u odnosu na tjedan prije, i 23.231 smrtni slučaj.

Brojevi WHO-a temelje se na službenim podacima, tako da bi stanje u Indiji moglo biti i lošije, kao što vjeruju mnogi stručnjaci, jer se brojni slučajevi zaraze ili smrti niti ne prijavljuju zbog prenapregnutog sustava, navodi Hina.

Indija ima gotovo 18 posto svjetske populacije.

Postoje znaci da se zaraza iz Indije prelijeva njezinim susjedima. Nepal je prošli tjedan imao povećanje broja slučajeva za 137 posto, a brojevi rastu i u Šri Lanki.

U utorak je Indija postala druga država u svijetu koja je prešla broj od 20 milijuna zaraženih od početka pandemije, nakon SAD-a.

Broj umrlih u posljednja 24 sata u Indiji bio je rekordan, virusu je podleglo 3780 ljudi, a novozaraženih je bilo 382.315, pokazuju podaci ministarstva zdravstva, donosi N1.

Podijeli objavu