Podijeli objavu

Europska komisija predstavila je strategiju za razvoj lijekova protiv bolesti COVID-19 koja predviđa odobrenje triju lijekova do listopada, uz mogućnost da još dva budu odobrena do kraja godine, ističe Hina.

Slično kao i kod razvoja cjepiva, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta. To uključuje i zajedničku nabavu lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod cjepiva protiv COVID-a.

Cjepiva spašavaju živote, ali sama ne mogu iskorijeniti COVID-19. Trebamo snažno potaknuti rad na lijekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vrijeme oporavka i smanjili smrtnost, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Pacijenti u Europi i diljem svijeta trebaju imati pristup prvoklasnim lijekovima protiv COVID-a. Stoga smo odredili tri vrlo jasna cilja: do listopada ćemo razviti i odobriti tri nova i učinkovita lijeka protiv COVID-a koja potencijalno mogu promijeniti tijek bolesti, dodala je povjerenica.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv COVID-a i do lipnja ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

Situacija na mnogim odjelima za intenzivnu skrb diljem kontinenta i dalje je kritična. Moramo se usredotočiti i na cjepiva i na lijekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv COVID-a, rekao je potpredsjednik Komisije Margiritis Schinas.

Schinas dodaje da EU trenutačno ima samo jedan odobreni lijek za COVID-19, navodi Hrt.hr.

Podijeli objavu