Podijeli objavu

Njemački parlament glasat će u četvrtak o ublažavanju restrikcija za one koji su cijepljeni protiv koronavirusa ili su preboljeli infekciju, dok zemlja istodobno bilježi pad stope zaraze i ubrzava tempo cijepljenja, javlja Hina.

Broj novih slučajeva zaraze u srijedu je, u odnosu na dan ranije, pao za 19 posto na tjednoj razini i iznosio 18.034 slučaja, objavio je institut za kontrolu bolesti Robert Koch.

Više od 8 posto Nijemaca sada je cijepljeno s obje doze, dok je s jednom dozom cijepljeno njih preko 30 posto, a dnevno se u Njemačkoj cijepi više od milijun ljudi.

No učinci pandemije još uvijek se jako osjećaju na odjelima intenzivne njege, na kojima je još uvijek blizu 5.000 pacijenata, iako se druge brojke pomalo stabiliziraju.

Čelnik udruge liječnika intenzivne skrbi Gernot Marx kazao je da je situacija još uvijek vrlo osjetljiva, no izrazio je nadu da bi se do kraja svibnja broj ljudi na intenzivnoj njezi mogao osjetnije smanjiti. “Vidimo svjetlo na horizontu”, rekao je.

Ministar zdravstva Jens Spahn izjasnio se u prilog tome da cjepivo Astra Zenece, koje je dospjelo u središte brojnih kontroverzi vezano uz moguće nuspojave, bude dostupno svim kategorijama korisnika te da se ukinu odredbe o prioritetnim kategorijama koje mogu dobiti cjepivo, prenosi N1.

U međuvremenu Institut Robert Koch javlja da je u srijedu umrlo 285 oboljelih od covida, što je nešto manje nego tjedan ranije kada je taj broj iznosio 312.

Podijeli objavu