Podijeli objavu

Mjere ograničenja u Bosni i Hercegovini bit će ublažene zbog poboljšanja epidemiološke situacije a najvažnija je odluka kojom je policijski sat u Federaciji BiH i skraćen i vrijedit će od 23 do 5 sati ujutro, javlja Hina.

Kako je novinarima potvrdio ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, vlada Federacije BiH takvu je odluku, koja će vrijediti najmanje iduća dva tjedna, donijela u četvrtak na temelju preporuke entitetskog kriznog stožera koji ima zadaću procjenjivati stanje epidemije i predlagati mjere ograničenja.

Krizni je stožer predložio da policijski sat počinje u 22 umjesto u 21 sat kako je to do sada bio slučaj, no vlada ga je odlučila dodatno skratiti.

“Odluka stupa na snagu danas od 23 sata”, kazao je Mandić.

Republici Srpskoj nije ni bilo zabrane kretanja u noćnim satima iako je epidemiološka situacija slična u oba entiteta.

Obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom prostoru ukinuta je prošlog tjedna, a sada je dopušteno i okupljanje do 30 osoba na otvorenome, umjesto 20, koliko je to bilo dopušteno do sada.

Dnevni broj novozaraženih u BiH u stalnom je padu od 2. travnja, kada je dosegnut vrhunac trećeg vala i kada je samo u jednom danu registrirano više od 2100 novozaraženih.

Trenutačno je dnevno u prosjeku ispod 500 novozaraženih, a smanjuje se i broj umrlih. U četvrtak je bilo nešto više od 440 novih slučajeva, a 25 oboljelih je umrlo. BiH je do sada zabilježila veliku stopu smrtnosti s oko 250 takvih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, što ju je svrstalo u sam svjetski vrh neslavnih rekordera, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu