Podijeli objavu

U ponedjeljak će u Sloveniji početi masovno cijepljenje raspoloživim cjepivima protiv covida-19, što omogućavaju veće količine isporučenih cjepiva i uvođenje centralizirane platforme za prijavu na cijepljenje i za evidenciju cijepljenih, najavio je slovenski premijer Janez Janša.

“Od ponedjeljka kreće cijepljenje svih od 18. do 50. godine starosti, a do ljeta ćemo osigurati dovoljno cjepiva i za sve ostale”, naveo je Janša u objavi na Twitteru dodavši da će u Sloveniji u svibnju na raspolaganju biti više od 450 tisuća doza cjepiva, a nakon toga i veće količine.

“Budimo odgovorni prema sebi i drugima, cijepimo se i izdržimo još nekoliko tjedana – čeka nas normalno ljeto”, poručio je građanima Janša.

Optimistične poruke da se bliži kraj trećeg vala epidemije uputio je u četvrtak i ministar zdravstva Janez Poklukar predstavljajući jedinstvenu nacionalnu platformu, aplikaciju koja će omogućiti bolje vođenje procesa cijepljenja i na koju će se građani moći i sami prijavljivati, javlja Hina.

Što se tiče trenutnog epidemiološkog stanja, on je kazao da je do zelene faze, kad će većina restrikcija biti ukinuta, preostalo još nekoliko tjedana. “Primjećujemo sporo, ali relativno konstantno smanjivanje broja novih infekcija. Sada se nalazimo na platou trećeg vala i do zelene faze nedostaje još nekoliko tjedana”, kazao je Poklukar, ali naglasio je i potrebu pridržavanja mjera, strpljivosti te što većeg odaziva na cijepljenje.

Bolnice relativno pune

Optimističan je podatak da je reprodukcijski broj prijenosa virusa između 0.95 i 1, no bolnice su još uvijek relativno pune covid-pacijentima iako je posljednjih dana primjetan mali pad, kazao je Poklukar dodavši kako je broj hospitaliziranih danas, iako visok, ipak za stotinu manji nego na vrhu trećeg vala.

Nova aplikacija, čija je primjena počela u eksperimentalnoj fazi, skratit će za četiri puta administrativno vrijeme potrebno za cijepljenje, a građani će se na nju moći i samo prijavljivati. Od sada će, navode odgovorni, postupak vođenja cijepljenja biti na nacionalnoj razini potpuno digitaliziran. Podaci iz dosadašnjih aplikacija o prijavama na cijepljenje bit će uneseni i u novu aplikaciju, tako da oni koji su se već prijavili za cijepljenje svojim obiteljskim liječnicima ili na druge načine neće morati raditi novu prijavu.

Broj cijepljenih s barem jednom dozom cjepiva trenutno iznosi 449.475, odnosno 21.4 posto ukupne populacije.

774 nova

Prema podacima vlade, u Sloveniji su u posljednja 24 sata, s 4228 PCR-testova, potvrđena 774 slučaja zaraze koronavirusom, što je 18.3 posto od ukupno testiranih, a od posljedica covida-19 umrlo je još troje oboljelih, prenosi Index.hr.

U bolnicama je trenutno 560 covid-pacijenata, od čega njih 140 na intenzivnim odjelima, a broj hospitaliziranih na dnevnoj je bazi smanjen za 4.1 posto. Broj umrlih od početka epidemije povećao se na ukupno 4279.

Podijeli objavu