Podijeli objavu

Nakon što su Španjolci razuzdano proslavili okončanje šest mjeseci dugog lockdowna u nedjelju, ne obazirući se previše na preporuke o nošenju maski ili održavanja distance, čelna španjolska epidemiologinja upozorila je svoje sunarodnjake da je pandemija daleko od kraja, ističe Hina.

Predsjednica španjolskog društva epidemiologa Elena Vanessa Martinez u izjavi za dnevni list El Pais upozorila je da još ima mnogo zaraženih koji mogu prenositi virus, te napomenula da veći broj kontakata može dovesti i do više zaraza.

– U ovoj sam situaciji zabrinuta zbog osjećaja lažne sigurnosti stvorenog objavom kraja izvanrednog stanja i noćnog policijskog sata, rekla je Martinez.

U nedjelju je u Španjolskoj ukinuta većina ograničenja, uključujući noćni policijski sat na razini cijele države. Zabrana kretanja noću tako je ukinuta u većini španjolskih gradova i regija no u nekima je ostala na snazi.

Ponovno je dopušteno putovanje po Španjolskoj, kao i obiteljski posjeti.

– Napokon mogu posjetiti svog sina, svoju snahu i unuke u Cadizu, rekla je Asuncion, 82-godišnja udovica.

Na oprez je pozvala i španjolska vlada lijevog centra.

– Pandemija još nije gotova, rekla je zamjenica premijera Carmen Calvo u subotu.

Dužnosnici su zabrinuti da bi se mogla ponoviti prošla godina. Vlada je u lipnju prošle godine objavila “novo normalno” stanje uz ublažavanje mnogih ograničenja, no do studenog broj zaraženih ponovno je znatno porastao te je morala uvesti izvanredno stanje, što je pravni temelj za uvođenje ograničenja.

Čim je u subotu u ponoć prestalo izvanredno stanje, a time i policijski sat, tisuće mladih su u gradovima poput Madrida, Barcelone i Bilbaa izašle na ulice te se zabavljali uz alkohol cijelu noć. Gradska policija u Madridu morala je rastjerati gomilu s glavnog madridskog trga Puerta del Sol. Dosad su smjeli biti na ulicama do 23 sata, i to maksimalno šest osoba zajedno, a u protivnom bi bili kažnjeni novčano, donosi Hrt.hr.

Od početka pandemije u Španjolskoj se inficiralo 3,5 milijuna stanovnika od kojih je umrlo njih 78.800.

 

Podijeli objavu