Podijeli objavu

Francuska će otvoriti terase barova i restorana 19. svibnja, rekao je u ponedjeljak ministar zdravstva Olivier Veran, dok se smanjuje broj covid pacijenata na intenzivnim odjelima bolnica, ističe Hina.

“Izgledi su dosta dobri, ali ne smijemo postati neoprezni”, rekao je Veran za LCI televiziju.

Broj pacijenata oboljelih od covida-19 na odjelima intenzivnog liječenja pao je ispod 5000 prvi puta od kraja ožujka, pokazali su podaci ministarstva zdravstva.

Francuska, koja ima oko 67 milijuna stanovnika, ukupno od početka pandemije ima 5,8 milijuna zaraženih i 106,5 tisuća umrlih.

Francuski ministar financija Bruno LeMaire rekao je u ponedjeljak da se francusko gospodarstvo vratiti na pretpandemijsku razinu do sredine 2022. godine.

„Gospodarstvo je ponovo poraslo u prvom tromjesečju. Mislim da ćemo imati snažan rast u 2021.“, rekao je LeMaire, potvrdivši procjenu o 5-postotnom rastu aktivnosti u ovoj godini.

Otklonio je sugestije o novom paketu poticaja za gospodartvo, povrh sadašnjih 100 milijardi eura, dodavši ipak da se opravdano postavlja pitanje o planiranim dugoročnim ulaganjima.

Predsjednik Emmanuel Macron prošlog je tjedna nagovijestio „drugo razdoblje oporavka“ u kojem će ulaganja ubrzati, potaknuvši špekulacije u medijima i među ekonomistima da je u pripremi novi krug poticaja, donosi Slobodna Dalmacija.

Podijeli objavu