Podijeli objavu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres vjeruje da Izrael “mora iskazati maksimalnu suzdržanost i poštivanje prava na mirno okupljanje”, rekao je u nedjelju glasnogovornik UN-a dok rastu napetosti u istočnom Jeruzalemu oko džamije Al-Aksa, treće po važnosti džamije za muslimane, piše Hina.

“Glavni tajnik izražava svoju duboku zabrinutost zbog nastavka nasilja u okupiranom istočnom Jeruzalemu, kao i mogućih deložacija palestinskih obitelji iz njihovih domova”, rekao je u izjavi glasnogovornik UN-a  Stephane Dujarric.

“On poziva Izrael da prekine s rušenjima i deložacijama”.

Guterres poziva da se poštuje status quo na svetim mjestima, rekao je Dujarric.

U Jeruzalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali napetosti su se povećale tijekom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana,  a ovoga vikenda je došlo do većih sukoba na platou kod džamije Al-Aksa u Jeruzalemu i u palestinskom naselju Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalema zbog moguće deložacije Palestinaca u toj četvrti.

U subotu navečer palestinska je mladež bacala kamenje i rušila policijske barikade na ulicama koje vode do gradskih vrata u Starome gradu, a policajci na konjima rastjerivali su ih koristeći vodene topove i šok bombe.

Palestinski militanti u pojasu Gaze ispalili su desetke raketa na Izrael koji im je uzvraćao zračnim udarima u subotu.

SAD izrazio “ozbiljnu zabrinutost” zbog sukoba u Jeruzalemu i deložacija Palestinaca

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan u nedjelju je u telefonskom razgovoru s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost izrazio  “ozbiljne zabrinutosti” zbog nasilnih sukoba u Jeruzalemu posljednjih dana, priopćila je Bijela kuća.

Sullivan je “također ponovio ozbiljne zabrinutosti Sjedinjenih Država glede potencijalnih deložacija palestinskih obitelji iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah”, navela je Bijela kuća u priopćenju o razgovoru Sullivana s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom.

“Oni su se složili da su raketiranja i slanje zapaljivih balona iz Gaze prema Izraelu neprihvatljivi i za osudu”, dodala je Bijela kuća.

Washington je u subotu rekao da je “duboko zabrinut” razvojem događaja te da želi “da se vlasti prema stanovništvu odnose s poštovanjem i suosjećanjem”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je, nakon višednevnih nereda i međunarodne osude planiranih deložacija Palestinaca iz domova i sa zemlje koju svojom smatraju židovski doseljenici, rekao da Izrael “oštro odbija” pritisak izvana čija je svrha da se u Jeruzalemu ne nastavi izgradnja, prenosi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu