Podijeli objavu

Francuski pilot podnio je tužbu protiv svojih kolega zbog nasilja i ugrožavanja njegova života.

Naime, kolege su ga kao dio rituala inicijacije zavezali za metu te pucali oko njega borbenim avionima.

Žalba je podnesena ovog tjedna u Marseilleu, a CNN javlja da se sve dogodilo 27. ožujka 2019. u zračnoj bazi Solenzara na Korzici. Baza se u prošlosti koristila kao NATO-ov centar za obuku.

U tužbi stoji da su dvojica nadređenih uputila sarkastične komentare prije nego što su natjerali pilota da odjene pilotsku uniformu za prelete koja se u slučaju nužde može napuhati, digne ruke i stoji kao “ljudski sat”.

Nakon toga su mu na glavu stavili kapuljaču od koje ništa nije mogao vidjeti te su krenuli s vožnjom u nepoznatom smjeru. Zatim su mu ljepljivom trakom vezali koljena, ruke i gležnjeve. Nakon još deset minuta vožnje, nepoznati počinitelji su vezali pilota na metu.

Skandal u francuskoj vojsci: Pilota svezali na metu i pucali u njega 1

Nedodirljivi piloti

On je u tom trenutku shvatio da je na vojnom poligonu sjeverno od baze. Dok je bio vezan za metu, tvrdi kako je čuo pucnjavu bojnih aviona te da je to trajalo oko 20 minuta. Vjeruje da su neki pucnjevi pucani prema njemu te da su padali blizu njega.

Nakon tih 20 minuta kolege su ga odvezali i rekli da im se pridruži. Morao je skakutati s obzirom na to da su mu gležnjevi bili vezani.

Glasnogovornik Francuskih zračnih i svemirskih snaga Stéphane Spet potvrdio je da su snimke autentične, ali je branio kolege. Tvrdi da se stvara krivi dojam da su bojni avioni usmjeravali pucnjavu na pilota, kaže da su pucnjevi došli najbliže na kilometar.

Ipak, kaže kako je incident nedopušten i protivan vrijednostima francuske vojske te da su vojnici teško sankcionirani. Međutim, žrtvin odvjetnik kaže da oni nema nikakvih informacija o tome te da bi volio znati pojedinosti – kaže da ovo pokazuje kako su piloti nedodirljivi.

Smatra kako je jedan od razloga visoka cijena obuke pilota. Prema izvještaju iz 2018. godine, obuka pilota košta oko 400 tisuća eura.

Što se tiče kasnije prijave incidenta, pilotov odvjetnik kaže kako mu je trebalo vremena da izađe u javnost s tužbom jer je bio u stanju šoka. Također navodi kako nikad nije dobio podršku od vojske unatoč tomu što je incident prijavio nekoliko puta, piše Index.hr.

Podijeli objavu