Podijeli objavu

Imat ćemo sasvim sigurno i treći javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. Izjavio je to jutros predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirajući priopćenje koje je jutros vezano uz program kandidatkinje Zlate Đurđević poslano iz Vlade, piše N1. Naime, u tom priopćenju navode se dijelovi teksta programa kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda te se na temelju njih zaključuje kako Đurđević nije sklona modelu izbora sudaca koji postoji u većini država Europske unije i da želi da se ojača politički utjecaj na izbor sudaca, prenosi Telegram.hr.

Komentirajući priopćenje Vlade, Jandroković je kazao kako ne smatra da je ono politički pritisak te je istaknuo kako je ono bilo važno da bi se građani uvjerili u ono što doista sadrži program Zlate Đurđević. “Želimo cijelo vrijeme raspravljati o toj temi i svim drugim temama. Odgovara se ili manipulacijama ili podvalama ili difamacijama. Dajte pročitajte što stoji u priopćenju Vlade i kako objašnjavaju da Đurđević želi da se pojača politički utjecaj na izbor sudaca. Iz teksta se vidi što je točno. To je više nego evidentno”, kazao je Jandroković.

Nema pravosudne krize

Također je istaknuo kako se često koristi teza da je problem pravosuđa nastao u devedesetima “kao da je prije toga pravosuđe bilo uzorno”. “Pravosuđe u Jugoslaviji je bilo pod partijskom kontrolom. Da podsjetim na slavnu izjavu Tita koji je rekao da se zakona ne treba držati kao pijan plota. Neprimjereno je reći da se problemi u pravosuđu pojavljuju u devedesetim godinama. Zato smo i mijenjali zakone o pravosuđu u procesu približavanja Europskoj uniji. Nakon tih godina kad je politički utjecaj, pojavljuju se ideje da bi se ponovno trebao povećati utjecaj politike na izbor sudaca”, kazao je.

Na pitanje ulazi li Hrvatska u pravosudnu krizu odgovorio je negativno te dodao: “Bit će sasvim sigurno treći javni poziv. Ne ovisi o nama kada će doći do civiliziranog razgovora, jer ne forsiramo mi taj govor uvreda, govor koji ide za difamacijom. Upravo priopćenje Vlade jest argumentirana rasprava. Ako vas netko iz dana u dan proziva i vrijeđa, morate odgovoriti i zaštiti dignitet sebe, obitelji i svih iza nas”.

Poruka Milanoviću

Pojasnio je i svoje izjave upućene Milanoviću u srijedu pri čemu je istaknuo kako se on već mjesecima drži suzdržano i trpi uvrede, difamacije i prozivanja. “Ako netko ne prestaje, u nekome trenutku morate vratiti na isti način da taj netko tko to radi shvati da to nije u redu. Ako nasilnik misli da neće biti odgovoreno zbog toga što čini, grdno se vara. To je bila moja jučerašnja poruka. Ne zalažem se za takvu vrstu govora, ali morao sam odgovoriti”, rekao je Jandroković.

Podijeli objavu