Podijeli objavu

Zbog nastavka poboljšanja epidemiološke situacije slovenska vlada donijela je odluku o daljnjem popuštanju epidemioloških mjera pa se od subote dopuštaju okupljanja do 50 sudionika na javnim priredbama, umjesto deset kao do sada, a uz posebnu dozvolu Instituta za javno zdravlje i više, javlja Hina.

Isti broj ljudi smije biti i prilikom vjerskih obreda na otvorenom prostoru, a u crkvama se broj ograničava na polovicu sjedećih mjesta, dok je obveza nošenja maski na javnim mjestima i dezinficiranja u zgradama s više stanova produžena do  23. svibnja.

Od ponedjeljka će se ponovo u normalnom režimu odvijati nastava u svim srednjim školama i na fakultetima, vrijeme rada lokala i ugostiteljskih objekata produžava se do 22 sata, a ukida se i najveći dio restrikcija za sportske priredbe i kulturne djelatnosti.

Vlada je objavila da je u Sloveniji u zadnja 24 sata, s 4636 testova, potvrđeno 597 zaraza, odnosno 12,9 posto, dok je sedmodnevni prosjek zaraze u jednom danu 494, a nastavlja se pozitivan trend i drugih indikatora epidemije.

U bolnicama je trenutno 450 oboljelih od Covida-19, od čega ih je 123 na intenzivnim odjelima, a u zadnja 24 sata umrlo je četvoro oboljelih.

Prema projekcijama vlade, Slovenija bi iz sadašnje “žute” faze epidemije mogla početkom lipnja stupiti u “zelenu” fazu, kada bi otpala skoro sva dosadašnja ograničenja, uz zadržavanje osnovnih higijenskih mjera.

Potvrđeno je da je u zemlji utvrđen prvi slučaj indijske varijante koronavirusa, kod mlađeg muškarca koji je doputovao iz Indije, no epidemiolozi u tome za sada ne vide posebnu opasnost, a ističu da će i što brža odluka na cijepljenje kod stanovništva na svjetskoj razini smanjiti mogućnost mutacije virusa, prenosi Nacional.hr.

Podijeli objavu