Podijeli objavu

Gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony u subotu je objavio da želi biti kandidat za premijera šest oporbenih stranaka koje žele formirati savez za zbacivanje Viktora Orbana na parlamentarnim izborima iduće godine, javlja Hina.

Mađarska oporba je ranije ovaj tjedan objavila da će održati prve predizbore u mađarskoj povijesti kako bi izabrala zajedničke kandidate za izbore 2022. godine, a taj bi potez mogao najviše dosad zaprijetiti desetljeće dugoj Orbanovoj vladavini.

Obran i njegova stranka Fidesz zabilježile su tri velike izborne pobjede zaredom od 2010. najviše zahvaljujući izbornom sustavu koji nagrađuje velike stranke, prenosi agencija Reuters.

Oporba je dosad bila razjedinjena i nije surađivala, što je rezultiralo i lošim izbornim rezultatima.

„Pun vjere i nade, prihvaćajući podršku stranaka, mogu objaviti da ću se kandidirati za premijera na oporbenim predizborima“, rekao je Karacsony u videu objavljenom na Facebooku.

„Donio sam ovu odluku jer smatram da je moja država u velikoj opasnosti“.

„Sve manje i manje osjećamo da je Mađarska jedna i jedinstvena“, dodao je 45-godišnji političar, najavivši ponovno ujedinjenje Mađara.

Karacsony, kandidat manje zelene stranke, pobijedio je Fideszovog gradonačelnika na lokalnim izborima 2019. godine. Naglasio je kako bi suradnja oporbe na tim izborima mogla biti model i za parlamentarne izbore iduće godine.

Anketa agencije Median objavljena ranije ovog tjedna pokazala je da Orbanovu stranku podržava 40 posto Mađara, dok oporba ima podršku njih 36 posto, prenosi N1.

Podijeli objavu