Podijeli objavu

Srbija je dala više od četiri milijuna datih doza cjepiva protiv covida 19, korona brojke su posljednjih dana u vidnom padu, no stručnjaci upozoravaju da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna, javlja Hina.

Prema službenim podacima, do subote u 22 sata je u Srbiji dano ukupno više od 4,01 milijuna doza cjepiva, a od tog broja 2.279.000 su druge doze, što je nešto više do 42 posto docijepljenih u populaciji starijoj od 18 godina.

Statistika Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuje da je u Beogradu do nedjelje cijepljena 652.101 osoba, što je 46,9 posto starijih od 18 godina, a docijepljeno ih je 525.701 ili 37,8 posto, što značajno pridonosi kampanji na državnoj razini.

– Krećemo se ka cilju, a to je da do kraja lipnja imamo tri milijuna docijepljenih, rekao je za Radio-televiziju Srbije (RTS) državni tajnik u Ministarstsvu zdravstva dr. Mirsad Đerlek.

Srbija posljednjih nekoliko dana bilježi troznamenkaste brojeve novih zaraza i pada broj hospitaliziranih, smanjuje se pritisak na covid odjele, a pojedine bolnice ih i zatvaraju, ali stručnjaci upozoravaju da je epidemiološka situacija i dalje nestabilna i inzistiraju na dodatnom ubrzanju procjepljivanja.

Krizni stožer je u petak dodatno ublažio mjere koje se odnose na rad uslužnih djelatnosti, te na organiziranje skupova s maksimalno 100 sudionika, a premijerka Ana Brnabić ukazala je na to da bi se u Srbiji, uz sadašnji trend pada korona brojki, od 21. svibnja mogli dopustiti kolektivni događaji poput svadbi i obiteljskih proslava, uz postupan povratak u “stanje normalnosti” prije proglašenja pandemije, prenosi Hrt.hr.

Zdravstvene vlasti u Srbiji registrirale su u subotu 18 umrlih od covida 19, te još 705 novozaraženih, na bolničkom liječenju su 2.963 pacijenta, a 97 ih je na respiratorima.

Do sada je registrirano 705.890 zaraženih, službeno su prijavljena 6.664 smrtna ishoda, a stopa smrtnosti je 0,94 posto.

Podijeli objavu