Podijeli objavu

Austrija će negdje u lipnju prestati koristiti AstraZenecino cjepivo zbog neredovitih isporuka i narušene reputacije tog proizvoda, čime slijedi primjer Norveške i Danske koje su ga prestale inokulirati zbog rijetkih, ali ozbiljnih komplikacija, ističe Hina.

“Nastavit ćemo vjerojatno davati prve doze do početka lipnja i zatim završavamo (…) AstraZeneca više se neće primjenjivati”, rekao je ministar zdravstva Wolfgang Mückstein za privatni televizijski kanal Puls 24.

Osim stalnih kašnjenja u isporukama, zbog kojih je Europska komisija pokrenula sudski postupak protiv proizvođača tog cjepiva, švedsko-britanskog laboratorija, razlozi su oklijevanje stanovnika da prime to cjepivo koje je u vrlo rijetkim slučajevima izazvalo tromboze, rekao je ministar.

Ministar je rekao da je “to cjepivo visoke sigurnosne zaštite” u skladu s odobrenjem Europske agencije za lijekove (EMA) i Svjetske zdravstvene organizacije i da njegove dobrobiti daleko nadmašuju rizike.

Trećina od 8,9 milijuna stanovnika Austrije primila je do danas jednu dozu cjepiva i ta je zemlja za 2022. i 2023. već potvrdila narudžbe milijuna cjepiva, uglavnom BioNtech/Pfizera i Moderne, koja se temelje na tehnologiji glasničke RNK.

Danska je sredinom travnja odustala od AstraZenece, kao prva zemlja u Europi, a Norveška ju je slijedila u svibnju.

Većina europskih zemalja koje su nastavile cijepiti AstraZenecinim cjepivom prilagodila je primjenu za ciljane dobne skupine, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu