Podijeli objavu

Gradske vlasti Bihaća naložile su u utorak lokalnoj policiji da sve ilegalne migrante koji se tamo nalaze izmjeste i prebace u kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara. Lokalni su mediji izvijestili kako je najmanje 250 migranata koji su boravili u devastiranoj zgradi nekadašnjeg doma umirovljenika pod policijskom pratnjom već u jutarnjim satima evakuirano i prevezeno u kamp koji je predviđen za njihov trajniji smještaj. Odmah potom komunalne ekipe i civilna zaštita započeli su s čišćenjem tog objekta kojega će zaštititi fizičkim zaprekama kako se ubuduće u njega ne bi moglo ulaziti, javlja Hina.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić potvrdio je kako je to tek početak akcije koja će se nastaviti i u narednim danima. “Postoji još nekoliko lokacija u gradu na kojima borave migranti. To je, prije svega zgrada bivše tvornice ‘Krajinametal’ koju ćemo također u narednim danima isprazniti, očistiti i zapečatiti. Ima i dosta napuštenih kuća u gradu koje koriste migranti, i to će biti obuhvaćeno ovom akcijom. U kampu Lipa ima dovoljno mjesta za sve”, kazao je Fazlić kako ga citira portal Klix.

U Lipi uz pomoć EU opremali kamp

Po odluci gradskih vlasti Bihaća još prošle godine zatvorena su dva prihvatna centra za ilegalne migrante koji su se nalazili u samom gradu te su oni premješteni u selo Lipa iako tada tamo nije bilo uvjeta za boravak u zimskom razdoblju. Nakon toga je uz potporu EU počelo opremanje kampa kontejnerima te nužnom infrastrukturom uz plan da se tamo osiguraju uvjeti za trajniji boravak do tisuću i pol migranata.

Pandemija koronavirusa i zima privremeno su zaustavili priliv ilegalnih migranata koji preko BiH pokušavaju doći do Hrvatske i drugih država EU no s prvim proljetnim danima ponovo su oživjele rute kojima su oni ranije pristizali. Ranije ovog mjeseca policija je otkrila skupinu u kojoj je bilo 60 migranata iz Afganistana, uključujući i djecu a oni su do istočne Bosne dospjeli pješice iz smjera Albanije i Crne Gore. Ti su migranti sada smješteni u jedna od dva prihvatna centra u okolici Sarajeva, donosi Telegram.hr.

Podijeli objavu