Podijeli objavu

Europska unija odlučila je kako će otvoriti granice svim putnicima koji su završili proces cijepljenja, javlja AFP.

Svoje granice bi Europska unija, prema očekivanjima, mogla u potpunosti otvoriti do početka lipnja, a razlog tome je masovno cijepljenje provedeno diljem zemalja članica EU. Europska je komisija donijela odluku da je vrijeme za popuštanje mjera, ali u slučaju naglog pogoršanja u nekoj od zemalja ili regija, spremni su ponovno uvesti stroge protuepidemijske mjere.

Predstavnici država članica EU-a postigli su u srijedu dogovor da se omogući ulazak u EU putnicima iz trećih zemalja koji su primili potrebne doze cjepiva protiv covida-19 odobrenih na europskoj razini, doznaje se iz europskih izvora. Budući da se približava ljetna turistička sezona, veleposlanici 27 država članica odobrili su taj prijedlog Europske komisije, čija primjena nije obvezujuća.

Također, u pojedinim zemljama članicama i dalje će na snazi biti obaveza testiranja na koronavirus prije i nakon dolaska ili odlazak u karantenu. Iz EU naglašavaju da će se i te mjere postupno relaksirati kako će napredovati cijepljenje.

Digitalna zelena potvrda

Nešto ranije portugalsko predsjedništvo EU-om objavilo je da se čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čime bi počeli provoditi plan za vitalni spas nadolazeće turističke sezone, ali najavili da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Digitalna zelena potvrda, kolokvijalno nazvana i covid-putovnicom, bit će dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa, da ima negativan rezultat testa ili da je preboljela bolest. To je uvedeno kako bi se izbjegla diskriminacija osoba koje se nisu mogle cijepiti.

Cilj potvrde je što prije ukinuti mjere koje su trenutačno na snazi kad su u pitanju putovanja između zemalja, ali svakako treba naglasiti da na svakoj od 27 država članica ostaje da odluči kakve pogodnosti certifikat donosi unutar njihovih granica, navodi Danas.hr.

Podijeli objavu