Podijeli objavu

Ruski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je upozorio Tursku zbog, kako je kazao, pokušaja poticaja “militarističkog raspoloženja” u Ukrajini, nakon što je Ankara pojačala suradnju s Kijevom, ističe Hina.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan prošloga je mjeseca podržao Kijev, uslijed gomilanja ruskih snaga uz granicu s Ukrajinom.

Erdogan je tada rekao da su Turska, članica NATO-a, i Ukrajina pokrenuli platformu, u sklopu koje će ministri vanjskih poslova i ministri obrane dvije zemlje raspravljati o vojnoj suradnji, ali dodavši da to “nije ni na jedan način potez protiv trećih zemalja”.

“Snažno preporučujemo našim turskim kolegama da pažljivo analiziraju situaciju i prestanu potpirivati militarističko raspoloženje Kijeva”, poručio je ruski ministar vanjskih poslova u intervjuu za novine Argumenti i Fakti.

“Agresivno ukrajinsko djelovanje”

Kazao je da poticanje “agresivnog” ukrajinskog djelovanja prema Krimu, koji je anektirala Rusija, predstavlja zadiranje u ruski teritorijalni integritet.

“Nadamo se da će Ankara prilagoditi svoju liniju na temelju naših legitimnih zabrinutosti”, rekao je.

Turska, kao i ostatak NATO-a, kritizirali su aneksiju Krima 2014. te su podržali teritorijalni integritet Ukrajine, koja se bori protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Turska je 2019. prodala dronove Ukrajini. Međutim, surađuje s Rusijom u Siriji, Libiji i Nagorno Karabahu, dok suradnja postoji i u obrambenom te u energetskom sektoru.

Odnosi Rusije i Zapada na najnižim su razinama od hladnog rata, donosi Index.hr.

Podijeli objavu