Podijeli objavu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otvorio je novu impozantnu džamiju u Istanbulu u petak, ispunivši svoj desetljećima star cilj utiskivanja vjerskog identiteta u znameniti trg Taksim u srcu grada, javlja Hina.

Džamija na Taksimu i njena 30 metara visoka kupola simbolički se nadvijaju iznad spomenika osnivaču Republike Turske, Mustafi Kemalu Ataturku, čije je snažno sekularno naslijeđe nagrizla gotovo dvadesetogodišnja Erdoganova vladavina.

Erdogan je mahnuo okupljenima na trgu, prije ulaska u džamiju gdje je održana molitva.

Gradnja džamije počela je u veljači 2017., a projekt je snažno zagovarao pobožni musliman i njegova Stranka pravde i razvoja (AKP), koja ima islamističke korijene.

Erdogan je prethodno izgradio ogromnu džamiju na brdu iznad azijske strane Istanbula, dok je prošle godine pretvorio Aju Sofiju u džamiju.

Podržavatelji Erdoganova projekta tvrde da nema dovoljno vjerskih objekata za muslimane u središtu grada. Kritičari pak Erdoganov potez vide kao nametanje religijskog tona trgu.

Kompleks s dva minareta moći će primiti do 4 tisuće vjernika, a sadrži i izložbenu dvoranu, knjižnicu, parkiralište i pučku kuhinju, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Inauguracija se poklopila s datumom velikih prosvjeda protiv Erdogana 2013. u samo sto metara udaljenom parku Gezi, prenosi N1.

Podijeli objavu