Podijeli objavu

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u Južnoj Aziji prešao je 30 milijuna u petak, prema službenim podacima Reutersa, a u tome predvodi Indija koja se bori s drugim valom pandemije dok u cijeloj regiji nedostaje cjepiva, ističe Hina.

Indija, druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, ovog je mjeseca zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva od covida-19 od početka pandemije prošle godine.

Regija Južne Azije – Indija, Bangladeš, Pakistan, Butan, Nepal, Maldivi i Šri Lanka – čine 18 posto globalnih slučajeva zaraze covidom-19 i gotovo deset posto smrtnih slučajeva od koronavirusa u svijetu.

No, sve je veća sumnja da službeni brojevi smrtnih i slučajeva zaraze ne pokazuju stvarni opseg problema.

Ovaj mjesec Indija je pokrenula kampanju cijepljenja protiv koronavirusa za sve osobe starije od 18 godina.

Međutim, nije uspjela osigurati dovoljan broj doza iako je jedan od najvećih proizvođača cjepiva na svijetu.

Premijer Narendra Modi suočen je sa sve većim kritikama zbog neuspjeha u osiguranju cjepiva jer je samo oko tri posto od 1.3 milijarde indijskog stanovništva potpuno cijepljeno, što je najniža stopa među deset zemalja s najviše slučajeva.

Kako bi zadovoljila domaću potražnju, Indija je u ožujku privremeno zaustavila izvoz cjepiva nakon što je donirala ili prodala više od 66 milijuna doza.

Zbog toga su Bangladeš, Nepal, Šri Lanka i mnoge zemlje Afrike morale tražiti zamjenske zalihe.

Indijski dnevni zbroj zaraženih koronavirusom pada u posljednjih nekoliko dana, što im daje nadu da će drugi val uskoro završiti.

Do petka je Indija prijavila gotovo 27.6 milijuna slučajeva zaraze i 318.895 smrtnih slučajeva, navodi Tportal.hr.

Podijeli objavu