Podijeli objavu

Vrijednost kineske vanjske trgovine ponovno je porasla u svibnju, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

Prema podacima kineske carinske uprave, izvoz iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva u svibnju je na godišnjoj razini poskočio 27,9 posto, na 263,9 milijardi američkih dolara. Izvoz je istovremeno porastao za 51,1 posto, na 218,4 milijarde dolara, ističe Hina.

Razlog velikom rastu u odnosu na prošlu godinu pripisuje se učinku niske baze, odnosno velikom padu trgovinske razmjene prošle godine zbog pandemije, pa  su u usporedbi s lanjskim pokazateljima ovogodišnji znatno bolji.

Iako se kineska vanjska trgovina već mjesecima uspinje, analitičari su u svibnju očekivali još snažniji oporavak.

Rekordni rast kineskog gospodarstva započeo je početkom godine te su gospodarske aktivnosti u prvom tromjesečju porasle za 18,3 posto, u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je najveći skok zadnjih 30 godina, tijekom kojih se objavljuju tromjesečne statistike.

Vlada u Pekingu uvela je “nultu covid strategiju”. Uz primjenu policijskog sata, masovnih testiranja, traženja kontakata, karantenu i stroga ograničenja ulaska, zemlja uglavnom uspješno kontrolira zarazu koronavirusom.

Od prošlog ljeta nije bilo većih širenja bolesti, a to je omogućilo da se gospodarstvo i svakodnevni život vrate u normalu, donosi Nacional.hr.

Podijeli objavu