Podijeli objavu

Njemačke industrijske narudžbe neočekivano su pale u travnju zbog pada domaće potražnje, dok su poremećaji u opskrbnom lancu usporili proizvodnju u najvećem europskom gospodarstvu, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci saveznog zavoda za statistiku.

Zavod je priopćio kako su narudžbe industrijske robe pale 0,2 posto prema sezonski prilagođenim podacima, što je prvi ovogodišnji pad nakon tri uzastopna povećanja, piše Hina.

Podaci su pokazali da je domaća potražnja pala za 4,3 posto, a inozemna je porasla za 2,7 posto.

Rasla je proizvodnja potrošačkih i kapitalnih dobara, dok je proizvodnja intermedijarnih dobara smanjena za jedan posto.

Njemačko gospodarstvo u prvom tromjesečju je palo za 1,8 posto jer su ograničenja uvedena u studenom radi suzbijanja širenja koronavirusa smanjila potrošnju kućanstava, dok je nestašica sirovina stvorila zastoje u proizvodnji.

Njemačko gospodarstvo puno bolje je podnijelo pandemiju nego susjedna Francuska ili Italija, što je uglavnom rezultat ogromnog paketa pomoći koji je uvela vladajuća koalicija kancelarke Angele Merkel te odluke da tvornice ostanu otvorene tijekom sva tri vala koronavirusa.

Direktor odjela makroekonomije nizozemske kompanije ING Carsten Brzeski povezao je blagi pad narudžbi s poremećajima u lancu opskrbe koji su se pogoršali blokadom Sueskog kanala početkom travnja.

“Nakon vrlo razočaravajućeg početka drugog tromjesečja, s padom maloprodaje od 5,5 posto na mjesečnoj razini u travnju, drugi kvartalni podaci sugeriraju da je očekivani oporavak njemačkog gospodarstva sporiji od očekivanog”, rekao je Brzeski.

“Oporavak njemačke industrije će se nastaviti, samo neće nužno slijediti ravnu liniju”, dodao je.

Izvor: N1

Podijeli objavu