Podijeli objavu

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica turizma Nikolina Brnjac obratili su se u srijedu javnosti nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac komentirala je nadolazeću turističku sezonu. Poručila je da je zadovoljna odazivom turističkih djelatnika na cijepljenje, ali i da se veći broj građana treba cijepiti upravo zbog turističke sezone.

“Ne možemo se sada opustiti, vidite što se dogodilo u Portugalu s delta varijantom”, rekla je ministrica i dodala da turisti traže sigurne lokacije te otkrila da, kad je riječ o procijepljenosti turističkih djelatnika, najbolje stoji Istarska, a najlošije Šibensko-kninska i Zadarska županija.

Najviše turista za vikend iz Njemačke

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od petka, 18. lipnja do srijede, 23. lipnja, ostvareno 330.000 dolazaka i 1,6 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja strani turisti su ostvarili 1,2 milijuna noćenja, a domaći 335.000 noćenja.

Tijekom vikenda najveći broj turista u Hrvatsku došao je iz Njemačke (46.000), zatim Slovenije (41.000), Austrije (31.000) i Poljske (24.000). Prosječan dnevni broj turista tijekom proteklih pet dana je bio 313.000, dok je u istom razdoblju protekle godine bio manji za oko 104.000.

Od početka godine do danas u Hrvatskoj je ostvareno 2 milijuna dolazaka te 8,4 milijuna noćenja turista, odnosno ostvaren je rast od 57 posto u dolascima i rast od 58 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

“Poduzeli smo sve potrebne preduvjete, bilo nam je važno poslati poruku kako se pripremiti za dolazak. Najave su dobre, brojke odaju poruku da smo sigurna destinacija, ali situacija se može preokrenuti u trenutku. Mislim da možemo doći do 60 posto procijepljenosti. Ljudi moraju znati što cijepljenje znači za nas, pogotovo oni u dalmatinskim županijama”, rekla je novinarima Nikolina Brnjac.

Pojavio se novi, zarazniji, južnoamerički soj

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je otvoreno pismo koje je u utorak poslao javnosti, u kojem je poručio je da ne bi smjelo biti dileme oko toga treba li se cijepiti ili ne.

“Još nije vrijeme za procjenu kada će doći kraj epidemije. Dosegli smo 43,3 posto cijepljenih s jednom dozom što je razlog mog otvorenog pisma koje sam napisao i kao ministar i kao liječnik, ali i vaš susjed i građanin Hrvatske”, rekao je Beroš.

Dodao je da se u južnoj Americi pojavio novi soj koji je nešto zarazniji, ali prema prvim informacijama cjepivo štiti i od njega. “Ako se sada cijepimo, mi smo do proljeća sljedeće godine sigurno mirni. Pozivam sve da ne prolongiraju cijepljenje”, rekao je te istaknuo da je moguće da se netko zarazi i nakon cijepljenja, ali u tom slučaju će to sigurno biti blaži oblik.

Priznao je da vrlo vjerojatno nećemo doseći razinu od 50 posto procijepljenosti do kraja lipnja.

Na novinarsko pitanje što nas čeka na jesen, Beroš kaže da sve ovisi o mogućim novim agresivnim sojevima i budućoj epidemiološkoj situaciji. Poručio je da se ne razmilja o uvođenju obveznog cijepljenja te najavio da će se uskoro uvesti aplikacija za COVID potvrde koja je trenutno u završnoj fazi.

Stožer razmišlja, kaže, o ukidanju obveze nošenja maski, ali tek kad se postigne željena procijepljenost, prenosi Nacional.hr.

Podijeli objavu