Podijeli objavu

Zdravku i Zoranu Mamiću određen je istražni zatvor, naravno u odsutnosti. Odluku je jutros donio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu. Time je prihvatio zahtjev USKOK-a, zaključivši da je istražni zatvor moguće odrediti ponovno, budući da prema ranijim rješenjima o određivanju istražnog zatvora i tjeralicama Mamići nisu uhićeni ni izručeni.

Nakon ovakve odluke bit će moguće raspisati novu tjeralicu i ponovno tražiti izručenje braće Mamić iz BiH. U tom slučaju BiH bi teško mogla zaobići odredbe Sporazuma o izručenju kojeg ima s Hrvatskom i koji omogućuje izručenje vlastitih državljana.

USKOK se žalio

Podsjetimo, nakon što se USKOK žalio na prvo odbijanje suca istrage da odredi istražni zatvor Mamićima, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu tu žalbu je usvojilo i vratilo slučaj na ponovno odlučivanje.

Zatim je viši sud usvojio stav istaknut u USKOK-ovoj žalbi prema kojem nije važno što protiv Mamića već postoje rješenja o istražnom zatvoru. Ovdje je u pitanju potpuno novi slučaj i potpuno novi zahtjev. Tim više što prema ranijim rješenjima Mamići nisu završili u istražnom zatvoru.

Dakle, ukinuta je odluka suca Vinka Mioča koji je zaključio da se Mamićima ne može odrediti istražni zatvor. Nakon što je viši sud vratio predmet na ponovno odlučivanje, novi sudac Krešimir Devčić danas je Zdravku i Zoranu Mamiću odredio istražni zatvor i time su stvoreni preduvjeti da RH zatraži njihovo izručenje. Treba naglasiti da je današnja odluka nepravomoćna i da Mamići imaju pravo na žalbu, piše Telegram.hr.

Podijeli objavu