Podijeli objavu

Zviždači koji otkrivaju slučajeve korupcije u Bosni i Hercegovini gotovo su posve nezaštićeni i često su meta odmazde i progona, objavio je u srijedu Transparency International i upozorio da bez njih nije moguće zamisliti borbu protiv ovoga oblika kriminala, piše Hina.

Bosanskohercegovački ogranak Transparency International (TI) BiH je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana zviždača ili osoba koja prijavljuju korupciju iz svog radnog okruženja naveo kako tek svaki deseti zviždač u Bosni i Hercegovini može koristiti mehanizme pravne zaštite budući da ih zakoni ne prepoznaju niti štite.

“Potrebno je unaprijediti i zakonske propise u Bosni i Hercegovini kako bi se proširila definicija korupcije, da se štite sve osobe koje prijavljuju nepravilnosti u svezi s korupcijom ili prijetnje po javno zdravlje ili zaštitu životne sredine”, navodi TI BiH.

Ogranak ističe da zaštita mora biti brza.

“Zviždačima se mora osigurati pravodobna zaštita odmah po podnošenju prijave korupcije”, ističe TI BiH.

Borba protiv korupcije nezamisliva je bez hrabrih pojedinaca koji otkrivanjem slučajeva korupcije sprječavaju veće zloporabe ovlasti, ističe se.

U Federaciji BiH uopće ne postoji zakon koji bi zaštitio zviždače zbog čega su iz TI BiH pozvali ovaj entitet da ga konačno donesu.

Zbog te činjenice osobe koje prijavljuju korupciju suočene su s odmazdom kao što su profesionalna degradacija, disciplinski progon, mobing.

Prema percepciji građana, Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koje su u proteklih devet godina najviše nazadovale u raširenosti korupcije, objavio je Transparency International u siječnju ove godine.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli objavu