Podijeli objavu

Tisuće Kubanaca, frustrirane nakon višemjesečne krize, pandemijskih ograničenja i, kako kažu, vladinog zanemarivanja, prosvjedovale su u nedjelju protiv vlade na ulicama gradića jugozapadno od Havane, što je događaj bez presedana, pokazuju videosnimke objavljene na internetu, javlja Hina.

Uz povike “Domovina i život!”, što je naziv kontroverzne pjesme, ali i “Dolje diktatura!” i “Mi se ne bojimo!”, prosvjednici, većinom mladi ljudi, prošli su ulicama San Antonia de los Bañosa, gradića od 50.000 stanovnika udaljenog od prijestolnice tridesetak kilometara.

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine, Kubanci su morali čekati u dugim redovima kako bi se opskrbili hranom i bili su suočeni s nedostatkom lijekova, što je izazvalo snažne društvene nemire.

Prosvjed je održan na dan kada je Kuba zabilježila novi dnevni rekord po broju zaraza i smrti od koronavirusa sa 6923 slučaja i 47 smrti u 24 sata. Kuba je ukupno zabilježila 238.491 slučaj i 1537 mrtva, prenosi N1.

“To su zabrinjavajuće brojke koje rastu svaki dan”, rekao je u nedjelju glavni epidemiologog ministarstva zdravstva Francisco Duran na svojoj redovnoj tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija.

Podijeli objavu