Podijeli objavu

Europska komisija želi uvjeriti Maltu da odustane od odluke o zatvaranju granica necijepljenima protiv covida-19, rekao je u ponedjeljak europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Malta je u petak objavila, kao prva takva zemlja u EU, da zatvara granice putnicima koji nisu cijepljeni, uvjerena da će tako zaustaviti novi val zaraze koronavirusom, javlja Hina.

Na francuskom javnom radiju France Inter Didier Reynders je podsjetio da je EU uvela covid potvrde s čime bi se trebale uskladiti sve zemlje članice, navodi Jutarnji.hr.

“Bile su dvije odluke: certifikat koji smo uveli i koji se nameće svim europskih zemljama kao dokaz o vašoj situaciji glede bolesti. Osim toga, postoji i preporuka koju je usvojilo svih 27 zemalja članica koja polazi od ideje da je ta ‘putovnica’ dovoljna sama po sebi, osim ako se epidemiološka situacija ne pogorša”, pojasnio je povjerenik.

“Stoga ćemo razgovarati s Maltom da nastavi priznavati PCR test. U skladu s postotkom zaraze delta varijantom, … normalno je da se poduzimaju mjere, testovi i izolacija, ali ne i zabrana putovanja”, dodao je.

Malta je u petak najavila da će od ove srijede zabraniti svim necijepljenim posjetiteljima ulazak u zemlju. Negativan test na virus više neće biti dostatan kako bi se prešla granica ovog malog mediteranskog otoka od oko pola milijuna stanovnika.

Na Malti je cijepljeno 79 posto odrasle populacije, s dvije doze. Na dan 27. lipnja u toj zemlji nije bilo niti jednog slučaja zaraze, ali u petak je Malta zabilježila njih 96, od kojih je 90 posto necijepljenih.

U nedjelju je francuski ministar za europska pitanja Clement Beaune nazvao odluku Malte da više ne priznaje PCR testove “protivnom pravilima”.

“Nismo se u ovoj krizi uvijek uspješno koordinirali u Europi, ali sad imamo epidemiološku propusnicu… I to je isto po čitavoj Europi”, rekao je.

“Ovo što je napravila Malta mora nam biti upozorenje da će se, ako se stanje pogorša, pokušaji zatvaranja multiplicirati, ponekad i protiv pravila”, dodao je.

Podijeli objavu