Podijeli objavu

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će se o talibanima suditi prema njihovim djelima, a ne riječima, nakon što su pokušali uvjeriti svijet da neće tražiti osvetu nakon zauzimanja Afganistana, piše Hina.

Johnson se obratio britanskom parlamentu, koji se vratio s ljetne stanke, zbog rasprave o situaciji u Afganistanu. Britanski premijer je isključio ikakav nastavak vojne akcije u toj zemlji i pozvao Ujedinjene narode da budu predvodnici u humanitarnim naporima.

Talibani su rekli da žele mir, da se neće osvetiti starim neprijateljima i da će poštovati ženska prava u okviru islamskog zakona. No tisuće Afganistanaca, od kojih su mnogi pomagali stranim snagama, očajnički žele pobjeći iz zemlje.

“O ovom režimu ćemo suditi na temelju izbora koje donosi, ponajprije njegovim djelima, a ne riječima, stava prema terorizmu, kriminalu i narkoticima, kao i humanitarnom pristupu te pravima djevojčica na obrazovanje”, rekao je Johnson.

“Bez obzira na to koliko su mračne lekcije iz prošlosti, budućnost još nije zapisana. I na njezinoj sumornoj prekretnici moramo pomoći afganistanskom narodu da odabere najbolju od svih mogućih budućnosti”, dodao je.

Britanija će primiti 5000 Afganistanaca u prvoj godini

Britanija je objavila da će primiti do 5000 Afganistanaca u prvoj godini novog programa preseljenja, a prioritet će biti žene, djevojčice, vjerske i druge manjine, što je dio zapadnih planova o pomoći onima koji napuštaju Afganistan.

Brzina kojom su talibani osvojili Afganistan, nakon što su snage predvođene Sjedinjenim Državama povukle većinu svojih vojnika, zatekla je Zapad. Mnoge zemlje sada nastoje izvući svoje diplomate i Afganistance koji su im pomagali.

“Situacija se od vikenda stabilizirala, ali ostaje nesigurna, a britanski dužnosnici na terenu čine sve kako bi ubrzali kretanje ljudi, onih koji moraju izaći”, rekao je Johnson.

Britanski premijer je rekao da misli da je “iluzija vjerovati da među našim partnerima postoji apetit za stalnom vojnom prisutnošću ili za vojnim rješenjem NATO-a u Afganistanu”.

“Ta ideja je okončana borbenom misijom 2014. godine i ja ne vjerujem (…) da je raspoređivanje desetaka tisuća britanskih vojnika protiv talibana opcija”, dodao je Johnson.

Izvor: Index.hr

Podijeli objavu