Podijeli objavu

Jedan od najbogatijih malteških poslovnih ljudi Yorgen Fenech optužen je za ubojstvo istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije, naveli su tužitelji u sudskim dokumentima podnesenima u srijedu, piše Hina.

Za sada nije određen datum suđenja.

Yorgen Fenech uhićen je u studenom 2019. pod optužbom za sudjelovanje u ubojstvu. Tijekom prikupljanja dokaza prije suđenja izjasnio se da nije kriv.

Caruana Galizia ubijena je u eksploziji automobila bombe dok je napuštala svoj dom 16. listopada 2017. To je ubojstvo šokiralo Europu i pokrenulo pitanja o vladavini prava u toj najmanjoj članici Europske unije.

Fenech je bio na čelu poslovnog carstva koje je uključivalo nekretnine, uvoz i trgovinu automobilima.

Također je bio na čelu konzorcija kojem je kontroverzno dodijeljen državni ugovor za izgradnju elektrane.

Caruana Galizia istraživala je moguću korupciju pri sklapanju ugovora kada je ubijena.

Tri muškarca optužena za podmetanje i postavljanje bombe uhićena su u prosincu 2017. Jedan od njih izjasnio se krivim u sklopu nagodbe i osuđen je na 15-godišnju zatvorsku kaznu. Druga dvojica čekaju suđenje.

Melvin Theuma, koji je priznao da je bio posrednik u obavljanju poslova, predao je dokaze te je pomilovan. Rekao je da ga je Fenech zadužio da organizira ubojstvo.

Tužitelji zahtijevaju doživotnu zatvorsku kaznu za Fenecha, rekli su sudski dužnosnici.

Fenech je uhićen 20. studenog 2019., u trenutku kada se njegova jahta nalazila nedaleko od Malte u, kako policija kaže, pokušaju bijega s otoka.

Tadašnji malteški premijer Joseph Muscat podnio je ostavku u roku od nekoliko dana nakon Fenechova uhićenja nakon što su otkrivene bliske veze između tog poslovnog čovjeka i visokih dužnosnika vlade.

Sam Muscat uvijek je nijekao zlouporabe položaja, prenosi Hrt.hr.

Provoditelji neovisne istrage o ubojstvu Caruane Galizije prošli su mjesec rekli da država mora snositi odgovornost za ubojstvo nakon stvaranja “kulture nekažnjivosti”.

Podijeli objavu