Podijeli objavu

Kina je odigrala konstruktivnu ulogu u promicanju mira i pomirenja u Afganistanu i dobrodošla je dati doprinos u obnovi zemlje, izjavio je za kineske državne medije glasnogovornik talibana Suhail Shaheen.

Nakon snažne ofenzive, talibanski militanti tijekom vikenda su preuzeli kontrolu i nad glavnim afganistanskim gradom Kabulom, što je natjeralo u zbjeg tisuće civila i afganistanskih vojnih saveznika, koji se boje odmazde, kao i povratka strogog tumačenja islamskog zakona, šerijata, nametnutog tijekom prethodne talibanske vladavine, okončane prije 20 godina, piše Hina.

U odnosima s talibanima, sve moćnija Kina mogla bi iskoristiti činjenicu da se za razliku od Rusije i SAD-a nije borila u Afganistanu, piše Reuters.

“Kina je velika zemlja s ogromnim gospodarstvom i kapacitetima – smatram da mogu odigrati vrlo veliku ulogu u obnovi i rehabilitaciji Afganistana”, rekao je Shaheen u četvrtak u razgovoru za kinesku televiziju CGTN (China Global Television Network).

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je prošlog mjeseca tijekom sastanka s talibanskim izaslanstvom u sjevernom kineskom lučkom gradu Tianjinu izrazio nadu da bi Afganistan mogao usvojiti umjerenu islamističku politiku.

S Afganistanom graniči zapadna kineska regija Xinjiang, dobrim dijelom naseljena etničkom manjinom Ujgurima, većinski muslimanskom, pri čemu je Kina suočena s optužbama zapadnih zemalja, poput SAD-a, da je nad tom zajednicom počinila genocid.

Kina je tako dugo gajila zabrinutost da će se teritorij pod kontrolom talibana koristiti za utočište ujgurskim separatističkim snagama, navodi Tportal.hr.

 

Podijeli objavu