Podijeli objavu

Američka potpredsjednica Kamala Harris optužila je u utorak Kinu za vršenje pritiska i zastrašivanje zemalja oko spornoga Južnog kineskog mora, piše Hina.

“Postupci Pekinga i dalje potkopavaju poredak temeljen na zakonima”, rekla je u Singapuru.

Kina polaže pravo na većinu mora bogatog resursima, ali dijelove tog mora smatraju svojim i neke druge države, među kojima Vijetnam i Filipini, američki saveznici.

Harrris je uvodno rekla da je SAD “potpuno fokusiran” na evakuacije s kabulskoga međunarodnog aerodroma nakon što je Afganistan pao u ruke talibana prije tjedan dana.

“Posve sam svjesna da su oči svijeta uprte u Afganistan”, rekla je rekla je opisavši američko povlačenje iz te zemlje kao “opasnu i ispravnu odluku”.

“Postigli smo ono zbog čega smo tamo otišli”, rekla je.

Unatoč povlačenju iz Afganistana Harris je rekla da SAD namjerava “težiti slobodnom i otvorenom indopacifičkom području” na temelju, kako je rekla, “trajnih interesa” svoje zemlje u regiji.

Harris je u nedjelju doputovala u Singapur u prvom dijelu posjeta jugoistočnoj Aziji u sklopu kojega u utorak odlazi i u Vijetnam.

Njezin plan puta u Aziju dogovoren je prije no što su talibani preuzeli kontrolu u Afganistanu prije tjedan dana, a slijedi nakon što je ministar obrane Lloyd Austin nedavno posejtio Singapur, Filipine i Vijetnam, tijekom kojega je također kritizirao kinesko polaganje prava na Južno kinesko more, donosi N1.

 

Podijeli objavu