Podijeli objavu

RTL je jučer konačno objavio priču svoje reporterke Danke Derifaj o potencijalnom nekretninskom skandalu pjevača Marka Perkovića Thompsona, a koja je završila javnim linčem novinarke na društvenim mrežama. Zbog svega je podnijela kaznene prijave, između ostalog, i protiv pjevača.

Sporna nekretnina nalazi se na splitskom Žnjanu. Novinarka i ekipa RTL-a obišli su četiri kaskadne zgrade na Žnjanu s četiri različita ulaza iznad kojih na odvojenim zemljišnim česticama naknadno sagrađene četiri vile. Druga vila s lijeve strane, pišu, pripada Marku Perkoviću Thompsonu. U tome da pjevač dobije vilu sudjelovali su, tvrdi RTL, investitor Zvonko Kotarac, koji je u zatvoru zbog građevinskih malverzacija, prethodni vlasnik Thompsonove vile Zoran Sikirica i bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo grada Splita Lada Pocrnić Mladinić koji čekaju suđenje, te arhitekt Emil Šverko koji je pod istragom.

Podizanje tužbi po doseljenju

Odmah po doseljenju Thompson je, pišu, podigao tužbe protiv susjeda koje navodno želi iseliti iz etaža koje se tlocrtno, tvrdi, nalaze u njegovoj čestici. Tužbama kojih je sada, prema navodima susjeda, deset, otvorio je čitav niz problema. Predstavnik suvlasnika Branko Miodrag, koji je već ostao bez svoje teretane, ispričao je kako je stanarima prilikom kupnje rečeno da su papiri čisti i da će se stanovi etažirati pa su ih kupili. Međutim, po dolasku Thompsona nastali su problemi.

Primjerice, Marija Pintar u stan koji je platila i legalizirala uselila je 2003., a kada je nakon deset godina došao Thompson ustvrdio je da su njezina kupaonica i kuhinja njegovi, kao i više stotina ostalih kvadrata dijelova stanova ili pripadajućih prostora koji pripadaju suvlasnicima u ovoj zgradi. Thompson je sve to objedinio svojim rješenjem o legalizaciji. Predstavnik suvlasnika zgrade Branko Miodrag to osporava, pa je još 2016. digao kaznenu prijavu protiv Marka Perkovića, kao i protiv dvije zaposlenice gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Splitu.

“Mi imamo dvije legalizacije za isti prostor. Legalizirali smo mi i legalizirao je Marko. Mi smo prilikom legalizacije pokazali našem arhitektu koji je crtao to kako izgleda, a onda su došli djelatnici iz Ministarstva graditeljstva da provjere je li to tako nacrtano i to tako je nacrtano i udarili su pečat da to tako u stvarnosti izgleda”, pojašnjava Miodrag čija je prijava još kod USKOK-a. Investitor zgrade Kotarac tvrdi pak da su “slijepi kvadrati”, morali biti iskopani zbog specifičnosti terena i da ih je vlasnicima poklonio.

Kupnja i legalizacija

Marko Perković do svoje je vile došao zamjenom sa Zoranom Sikiricom, tadašnjim čelnikom Hypo banke čijim je kreditom Kotarac gradio zgrade, piše RTL. Thompson je Sikirici dao svoju kuću u Zagrebu od 850 kvadrata za ovu vilu u Splitu od 532 kvadrata. U ugovoru o zamjeni obje nekretnine procijenjene su na 360 tisuća eura. Dakle, Marko Perković je kupio 532, a naknadno legalizirao 1962 kvadrata neto površine.

Nakon što je predstavnik stanara tražio obnovu postupka legalizacije, Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva je poništilo rješenje Grada Splita koje je dobio Thompson i sada je u tijeku čitav niz upravnih postupaka čijeg rješenja još nema na vidiku, navode iz RTL-a kojem je to potvrđeno i iz Grada.

Čiji je krov?

U međuvremenu susjedski odnosi na Žnjanu ozbiljno su narušeni. Thompson je, tvrde, prisvojio i krov susjedne zgrade. RTL piše kako su Thompsonovi prvi susjedi svjesni da ne mogu polagati pravo na krov susjedne zgrade. Ipak, Thompson i njegovi odvjetnici u dijelu medija posljednjih dana uporno tvrde da je on vlasnik krova na susjednoj čestici 44/2, koja je krov suvlasnika zgrade na adresi Šetalište Ivana Pavla II. 23.

O čemu se točno radi pojasnila je sudska vještakinja za arhitekturu i nekretnine Mariana Bucat. “Thompson je upisan kao suvlasnik nekih brojeva, odnosno jednog razlomka, ali taj razlomak nema pripadajućeg opisa i iz njega se stvarno ne vidi čega je on to suvlasnik. A kad se pogleda u ostale isprave, jasno je da je on kupio od ranijeg vlasnika pravo nadogradnje, a ti ne možeš prodati nešto čega ti nemaš. Dakle on je kupio samo to, to se tad moglo upisati u zemljišnik, a sad se to više niti ne može. Mislim, prosto je situacija takva da mi ovdje dokazujemo nešto što je očigledno, on nije vlasnik tog krova, te terase, tschüss”, kaže Bucat.

Pravo nadogradnje

Kako bi utvrdili što je to “pravo nadogradnje”, koje je Thompson aneksom ugovora o zamjeni preuzeo od Sikirice zajedno s vilom, novinari su se konzultirali s predsjednicom Hrvatskog društva sudskih vještaka Melitom Bestvinom koja je kazala da ako stanari nisu “nisu dali suglasnost, nikakav investitor, izvođač ili nitko nije smio bez njihove suglasnosti to uopće ikome obećati, a kamoli izvršiti kupoprodaju ili obećanje, a upitna je onda i provedba takozvanog etažiranja”.

No, Kotarac kao investitor je prodao Sikirici pa Sikirica prenio na Thompsona nešto što u stvarnosti nikad nije imao, navodi RTL te tvrdi kako je Perković zlorabio to pravo tako da umjesto nadogradnje petog kata uređuje bazen i ravni krov kao svoje dvorište, koje prikazuje kao pripadak svojem stanu koji se nalazi na susjednoj parceli.

Dakle, prema navodima RTL-ove Potrage, Thompson svojata određene dijelove zgrade iako u toj zgradi nema niti jedan stan, a suvlasnik je neodređenog udjela. I pritom tvrdi kako je to njegov krov. U Potrazi tvrde da je pritom i onemogućio zakonom propisano nužno održavanje zgrade sigurnom.

Sigurnost zgrade i šetnja Derifaj

Upravitelj zgrade, tvrtka DUB-inženjering suvlasnicima krova u nekoliko navrata proteklih godina savjetovala je da se što prije obrate građevinskoj inspekciji. No, inspekcija nije izašla, a u međuvremenu je procurio krov i curi do podruma. “Nezapamćena je situacija u dugogodišnjoj praksi upravitelja, da u slučaju oštećenja krova, fizički ne može pristupiti krovu zbog zahvata vlasnika kuće na susjednoj parceli”, kazao je upravitelj zgrade za RTL.

Baš kako bi pokazala probleme s krovom, s kojeg su uklonjeni gromobrani i na kojem stanari ne mogu do svojih dimnjaka, na njega se popela reporterka Danka Derifaj, a poveo ju je predstavnik stanara Branko Miodrag i tada se priča pojavila u javnosti. Iz Potrage uvjeravaju kako su pokušali doći i do Thompsona, no da nisu uspjeli.

Poziv u policiju

U međuvremenu ih je Thompson optužio da su provalili kod njega, no policija je ustvrdila da nema elemenata kaznenog djela. Ipak, Miodrag je potom, piše RTL, pozvan na razgovor u policiju. Pozvao ga je, tvrdi, načelnik Policijske postaje u Splitu Ante Balov. Iz policije ne negiraju razgovor koji se odvio u kafiću, ali na traženje Miodraga.

Pravdaju se da je i njima cijela zavrzlama na Žnjanu stvara opterećenje: “Nakon tri intervencije i dolaska policije na mjesto događaja ovo ljeto, načelnik Balov obavio je ovaj razgovor u cilju smirivanja situacije odnosno prevencije mogućih daljnjih negativnih događaja do konačnog rješenja imovinsko-pravnog spora.”

Izvor: Telegram.hr

Podijeli objavu