Podijeli objavu

Bosanskohercegovački tužitelji i odvjetnici bivšeg trenera “Dinama” Zorana Mamića u utorak su se na sudu u Sarajevu usprotivili njegovu izručenju Hrvatskoj, tvrdeći da za to nisu ispunjeni zakonski uvjeti, piše Hina.

Tijekom ekstradicijskog ročišta tužiteljica Gordana Bosiljčić kratko je rekla da Mamić ne treba biti izručen Hrvatskoj i da je sve elaborirano u pisanom podnesku koji nije bio dostupan novinarima.

Mamićevi odvjetnici Zdravko Rajić Davor Martinović su detaljno obrazlagali zašto BiH ne bi trebala izručiti Mamića, koji je na pitanje suca da se očituje kazao da se potpuno pridružuje navodima koje su iznijeli njegovi branitelji.

Hrvatsko pravosuđe njegovo izručenje traži po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude te zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.

Odvjetnici smatraju kako ni u jednom od tih slučajeva nema pretpostavki za uzručenje.

Vezano za obnovljeno suđenje, Mamićeva obrana tvrdi kako ga se ne može izručiti jer je riječ o kaznenom djelu počinjenom prije stupanja na snagu ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju 2012., a u odnosu na izručenje radi izdržavanja kazne obrana smatra da Mamić ima pravo odlučiti u kojoj će državi izdržavati kaznu jer mu je to zajamčemo međudržavnim sporazumom.

“To su standardi međunarodnog prava i ne treba ih posbeno elaborirati”, kazao je Rajić.

Martinović je ustvrdio kako u slučaju istrage o podmićivanju sudaca u Osijeku nisu zadovoljena tri ključna uvjeta. Prvi je da je u BiH za to propisana kazna manja od godine dana zatvora, drugi to što je podmićivanje obavljeno na teritoriju BiH gdje su sucima davani novci i drugi darovi kao i to da Mamić navodno u Hrvatskoj ne bi imao pravo na pravično suđenje.

‘Proces protiv Mamića je kontaminiran’

Odvjetnici tvrde da je cijeli sudski proces protiv Mamića u Osijeku duboko kontaminiran jer su suci koji su tamo sudili pod istragom zbog sumnje da su primali mito.

Dodatni argument protiv izručenja je to što, kako tvrdi Martinović, odluka o određivanju pritvora braći Mamić u Hrvatskoj još nije pravomoćna jer je na nju uložena žalba koja još nije riješena.

“Ovo je samo želja da se zadovolje potrebe medija i da se Mamiće tretira kao ozloglašene”, kazao je Martinović dodajući da su braća Mamić postali žrtvama “otrovne medijske kampanje” u Hrvatskoj.

Rajić je uvjeren da će odluka suda biti povoljna za njegova klijenta. “Fiksnog roka nema. Odluku očekujemo za dvadesetak do mjesec dana”, izjavio je Rajić novinarima.

Ranije se odlučivalo o izručenju Zdravka Mamića

Prije dva tjedna na istom je sudu, po zamolnici iz Hrvatske, održano ročište za izručenje Zdravka Mamića. Zdravko Mamić tada se odrekao svake veze s Hrvatskom uz konstataciju kako mu je ona “uzela dušu”, a njegovi odvjetnici i Tužiteljstvo BiH su se s gotovo identičnim argumentima usprotivili novom zahtjevu hrvatskog pravosuđa za njegovo izručenje.

image

image

Konačna odluka o njegovu izručenju Hrvatskoj još nije donesena.

Ministarstvo pravosuđa u Zagrebu uputilo je Ministarstvu pravde BiH novi zahtjev za izručenje Mamića nakon što je Županijski sud u Zagrebu njemu i njegovu bratu Zdravku odredio pritvor u sklopu istrage zbog sumnji da su sucima Županijskog suda u Osijeku davali mito kako bi ih oslobodili optužnice za izvlačenje novaca iz “Dinama”.

image

image

Zdravko i Zoran Mamić pravomoćno su osuđeni u Hrvatskoj na šest i pol, odnosno na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija.

Zdravko Mamić je u BiH pobjegao u lipnju 2028. uoči izricanja prvostupanjske presude, a brat Zoran mu se ondje pridružio ove godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.

image

image

Obojica su zatražila da kazne izdržavaju u BiH, navodi Jutarnji.hr.

Podijeli objavu