Podijeli objavu

Njemačka će pokušati pomoći evakuirati Afganistance koji su surađivali s njezinim vojnicima i humanitarnim agencijama i nakon 31. kolovoza, rekla je u srijedu kancelarka Angela Merkel i pozvala na dijalog s talibanima radi očuvanja stečevina postignutih u 20 godina zapadne prisutnosti u toj zemlji, javlja Hina.

– Kraj zračnog mosta za nekoliko dana ne smije značiti prestanak napora da se zaštite afganistanski pomagači i pomogne onim Afganistancima koji su ostali u većoj opasnosti nakon što su talibani preuzeli vlast, rekla je Merkel u njemačkom parlamentu.

– Zbog toga intenzivno radimo na svim razinama kako bismo pronašli način na koji možemo zaštititi one koji su nam pomogli, uključujući i civilnu operaciju zračne luke u Kabulu, dodala je, a prenosi agencija Reuters.

Njemačke oružane snage do sada su evakuirale više od 4.500 ljudi, od kojih su 3.700 državljani Afganistana od kojih su polovina žene i djevojčice, prema informaciji ministarstva vanjskih poslova.

Merkel je u srijedu ponovila da međunarodna zajednica mora “razgovarati s talibanima” koji su se vratili na vlast i tako pokušati očuvati stečevine koje je Zapad uspostavio u Afganistanu kada je rasporedio strane vojnike.

– Naš cilj mora biti očuvati koliko god je moguće promjena koje smo proveli u proteklih 20 godina u Afganistanu, rekla je, kako prenosi France presse.

– Međunarodna zajednica mora o tome razgovarati s talibanima, jer oni su stvarnost u Afganistanu, rekla je.

– Ta nova stvarnost gorka je no s time se moramo suočiti, poručila je.

Napredak ostvaren od 2001. kada je stranom intervencijom srušen prvi talibanski režim ilustrirala je pristupom pitkoj vodi.

– Danas gotovo 70 posto Afganistanaca ima danas pristup pitkoj vodi, a prije dvadeset godina to je imalo njih 20 posto, rekla je.

Smrtnost djece prepolovila se u manje od dvadeset godina, rekla je nadalje Merkel.

– Povijest pokazuje da je za mnoge stvari potrebno puno vremena, rekla je kancelarka koja se priprema potpuno povući iz politike.

– Upravo iz tog razloga ne smijemo zaboraviti Afganistan, i nećemo, poručila je.

– Čvrsto vjerujem da nikakvo nasilje, nikakva ideologija ne može zaustaviti težnju za pravdom i mirom, rekla je Merkel koja je odrasla u bivšoj komunističkoj istočnoj Njemačkoj prije nego što je počela politički put nakon pada Berlinskog zida.

Izvor: Hrt.hr

Podijeli objavu