Podijeli objavu

Vatrenu kuglu snimile su HMM kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonco) i Slovenije (Šalovci), pa čak i iz Praga (s udaljenosti od 530 kilometara!), kažu iz Hrvatskog astronomskog saveza.

U noći nakon maksimuma Perzeida još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali sjevernoameričkog kontinenta opažen je outburst, odnosno kratkotrajno povećana aktivnost koja je višestruko nadmašila aktivnost ‘standardnog’ maksimuma za više od 150 meteora na sat, priopćavaju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske, kralj noći s 13. na 14. kolovoza nije bio Perzeid – već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama.

Vatrenu kuglu snimile su HMM kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonco) i Slovenije (Šalovci), pa čak i iz Praga (s udaljenosti od 530 kilometara!) – u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca.

‘Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva’, rekao je koordinator meteorske mreže Damir Šegon.
Izvor: Tportal.hr

 

Podijeli objavu