Podijeli objavu

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier želi biti kandidat Republikanske stranke za francuskog predsjednika, objavio je kasno u četvrtak.

„Pred nama su izazovna i ozbiljna vremena“, rekao je Barnier za televiziju TF1. „Želim biti predsjednik pomirene Francuske“.

Barnier, 70-godišnji bivši francuski ministar vanjskih poslova i poljoprivrede, u prosincu je objavio da se vraća u francusku politiku, piše Hina.

Na putu do Elizejske palače čeka ga borba za nominaciju u Republikanskoj stranci koja još nije odlučila kako će izabrati svog kandidata, na temelju anketa o popularnosti ili održavanjem predizbora.

Barnier je u politiku ušao u sedamdesetim godinama kao najmlađi francuski zastupnik. Dva puta je bio povjerenik Europske komisije (EK), a 2014. i kandidat za njezina predsjednika. Tada je na dužnost izabran Jean-Claude Juncker.

Političar s velikim iskustvom u europskoj politici bio je glavni pregovarač EU-a o brexitu nakon što je Velika Britanija 2016. odlučila izaći iz Unije, navodi Tportal.hr.

U siječnju je imenovan posebnim savjetnikom predsjednice EK-a Ursule von der Leyen.

Podijeli objavu