Podijeli objavu

“Que des femmes …Only women …” izložba 6. Biennale Internationale d’Art Non Objectif de la ville de Pont de Claix je svečano otvorena 18. septembra i trajati će do 17. novembra u Grenoblu.

Kustos i idejni tvorac ovog Bienala je umjetnik Roland Orepuk, koji je ovom prilikom okupio 19 umjetnica iz Evrope i Amerike, među kojima je i naša višestrana umjetnica Arleta Ćehić, akd. Skulptorka i prof. baletske pedagogije. Tim povodom ona je izjavila:

„Sretna sam i počastvovana što izlažem sa tako dobrom grupom odabranih umjetnica u Francuskoj (Grenobl). Otvaranje same izložbe je bilo svečano, uz prisustvo značajnih ljudi iz Ministarstva kulture, a mogli su se, pored umjetnica i njihovih snagom duha protkanih djela, vidjeti i drugi galeristi i kolekcionari umjetnina. U 2019 godini Bienale je posjetilo oko 35.000 ljudi, ne računajući škole, a ove godine se očekuje, uzimajući u obzir i poteškoće, slična posjećenost. Lijepo je osjetiti komprimirani naboj stvaralačke energije, misli pretočene u djelo, koje nastavlja samo svoj put daljeg specifičnog života. Upravo su zidovi Šestog Bienala u Grenoblu postali prilično vibrantni, noseći sve te misli i djela umjetnica širom svijeta“.

U cilju uključivanja što većeg broja odličnih umjetnica koje tokom pandemije nisu mogle izlagati, ovogodišnje Bienniale će biti predstavljeno i putem satelita sa 18 drugih umjetnica, od 22. septembra do 15 . oktobra, u organizaciji Konstructiv.ist (custos: Erdem Kucukkoroglu, sjediste u Istambulu), te Factory 49 Gallery / Sidnej/ Australija, od 18. seprembra do 13. novembra( custosi: Lisa Pang i Anya Pesce), koje će okupiti čak 30 umjetnica.

Priznata bh umjetnica Arleta Ćehić izlaže svoje radove na svjetskoj kulturnoj sceni 1

Internacionalni kustos: Billy Gruner.

Melburn/ Australija, će također imati svojih 20 umjetnica u satelitskoj izložbi od 22. septembra do 19. novembra u Art Thoughts AU at Yarra Bend Gallery.

Kustosi su: Louise Blyton and Terri Brooks .

I najzad peto, satelitsko izdanje, će se desiti od 05. – 28.11. 2021. u galeriji Kobro/ Lodz/ Poljska ( otvaranje u 12 sati), a kustosi Mark Starel i Agnieszka Wasiak će okupiti 17 umjetnica.

Svih pet izložbi okupljaju različite umjetnice Evrope, Azije, Amerike i Australije, a umjetnica Arleta Ćehić je pored tri rada u Grenoblu, zastupljena sa jednim djelom u satelitskoj izložbi galerije Konstructiv.ist .

Priznata bh umjetnica Arleta Ćehić izlaže svoje radove na svjetskoj kulturnoj sceni 2

Inače, umjetnica Ćehić je do sada tri puta zaredom od 2017. – 2019. godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj izložbi Realites Nouvelles u Parizu, zatim u Njemačkoj, Holandiji, Americi ( Sacramento i New Haven) itd.

Umjetnički opus naše poznate i priznate umjetnice Arlete Ćehić donosi oblike koji svojom pojavom unose sklad i novu dimenziju prostora. Time želeći gledatelje uvjeriti kako ovakav način ekspresije stvara umjetničku sliku koja ostavlja duboki trag pozitivne energije. Strukture i materijali otvaraju i proširuju vidike tragajući za elegancijom. Ovakav rad cijenjen je kako kod nas, tako i u svijetu samim tim što traži da ga se promatra iz više kutova donoseći uvijek drugačiju perspektivu i viđenje. Njezini radovi svojom pojavom izazivaju divljenje struke i publike.

 

Podijeli objavu