Podijeli objavu

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, zarobljen je u subotu tijekom operacije koju su provele oružane snage, potvrdili su vojni i redarstveni izvori, javlja Hina.

Vojni i redarstveni izvori u Kolumbiji potvrdili su da je u subotu u operaciji oružanih snaga uhićen najtraženiji kolumbijski trgovac drogom i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel.

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu ponudila nagradu od do 3 milijarde pezosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada izdvojila nagradu od 5 milijuna dolara za pomoć u njegovu lociranju.

Čak 500 vojnika sudjelovalo je u akciji traganja u džungli, gdje je locirano Otonielovo sklonište. Tajna utvrda kolumbijskog narkobossa bila je zaštićena sa osam sigurnosnih prstenova.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque usporedio je njegovo uhićenje s akcijom koja se vodila prije tri desetljeća, kada je zarobljen Pablo Escobar.

Jedan policajac poginuo je tijekom akcije. Duque je operaciju nazvao najvećim udarcem protiv droge u Kolumbiji u ovom stoljeću, navodi The Guardian.

Pedesetogodišnji Otoniel bio je pripadnik ljevičarske gerilske skupine, a kasnije i paramilitantne postrojbe, da bi zatim postao vođa kriminalne organizacije Clan del Golfo, koju čini 1200 naoružanih članova, uglavnom pripadnika ultra-desnih paravojnih formacija, navodi Dnevnik.hr.

 

Podijeli objavu