Podijeli objavu

Arhiv HRT-a do 1990., najvrjednija zbirka audiovizualnih materijala novije hrvatske povijesti, još je 2012. bio proglašen kulturnim dobrom no nedavnim usvajanjem Zakona o autorskom i srodnim pravima ta se “bunkerirana” riznica vrijedna više milijardi kuna otvara široj javnosti, piše Hina.

HRT je za to iznimno vrijedno audiovizualno gradivo, dosad blokirano zbog neriješenih autorskih prava, novim zakonom dobio ovlaštenje “umnožavati, distribuirati, emitirati, reemitirati, činiti dostupnim javnosti te učitavati na platforme za dijeljenje sadržaja putem interneta” i to, kako se u zakonu navodi, bez odobrenja autora.

Sve to HRT može raditi u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, ali pod uvjetom da s odgovarajućom organizacijom za kolektivno ostvarivanje prava sklopi ugovor u kojem će se za sve navedene oblike iskorištavanja odrediti godišnja naknada u paušalnom iznosu koja će se raspodijeliti autorima ili njihovim pravnim slijednicima.

S druge strane, pak, producentima audiovizualnih djela nastalih do 1990. “ostavljeno” je da u roku od dvije godine od stupanja na snagu novog zakona podnesu HRT-u dokaz o stjecanju autorskih imovinskih prava iskorištavanja na tim djelima. Ne učine li to u zakonski predviđenom roku, ta sad već “oslobođena” djela prelaze trajno autorima – ali i na upravljanje HRT-u.

Kako ističu predlagatelji ovog zakona, usvojenog sredinom listopada, sada se napokon regulira korištenje arhivskog gradiva HRT-a koje predstavlja hrvatsku baštinu te ima iznimnu kulturnu, umjetničku i povijesnu vrijednost, a godinama se nije iskorištavalo zato što se nije moglo utvrditi tko su nositelji prava.

Podijeli objavu