Podijeli objavu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u nedjelju je primio treću dozu kineskog cjepiva Sinopharm protiv covida-19 i ponovio apel za cijepljenje, ocjenivši kako je država pogriješila što je besplatno u bolnicama liječila i cijepljene i necijepljene građane, ističe Hina.

Vučić je u izravnom tv-prijenosu, pred kamerama nekoliko televizija s nacionalnom frekvencijom, rekao kako preuzima dio krivnje što država nije “na vrijeme” imala “najpametnija rješenja” u borbi za suzbijanje epidemije.

Srbija je dosad cijepila više od tri milijuna stanovnika, a izvješća liječnika s covid odjela pokazuju da je u petom valu koronavirusa iznimno visok postotak necijepljenih pacijenata koji dospiju na intenzivnu njegu.

“Mogli smo, a da ne bude suprotno Ustavu, besplatno liječiti cijepljene, a necijepljene besplatno, ali samo do razine uplaćenih godišnjih zdravstvenih doprinosa, a da ostalo bude plaćeno. To bi bilo apsolutno fer”, rekao je Vučić novinarima.

Naglasio je kako se toga nije na vrijeme sjetio

Naglasivši kako se toga “nažalost nije na vrijeme sjetio” jer se “suviše vjerovalo u savjest i odgovornost ljudi”, Vučić je naveo da su zdravstveni doprinosi na godišnjoj razini u prosjeku 500 do 550 eura, ustvrdivši kako je to “nešto manje od troškova jednog dana bolničkog liječenja”.

“Da smo to učinili imali bismo bolje rezultate u cijepljenju”, rekao je srbijanski predsjednik i ponovio apel sugrađanima da se cijepe.

Srbija, prema podacima ministarstva zdravlja, ima službeno potvrđenih 1.179.137 zaraza od prvog slučaja registriranog 6. ožujka prošle godine, i prijavljeno je 10.336 smrtnih ishoda covida-19, prenose Vijesti.hr.

Podijeli objavu