Podijeli objavu

Iran je u ponedjeljak rekao da bi Sjedinjene Države trebale pružiti jamstva da Washington neće ponovo odustati od nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama iz 2015. ako pregovori o oživljavanju sporazuma uspiju, ističe Hina.

Neizravni pregovori Irana i Sjedinjenih Država, koji su zaustavljeni u lipnju nakon izbora tvrdolinijaškog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, trebali bi se nastaviti 29. studenoga u Beču kako bi se pronašli načini za ponovno uspostavljanje sporazuma koji je Washington napustio prije tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu.

Ponavljajući službeno stajalište Irana, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzadeh rekao je da Washington mora ukinuti sve sankcije koje je Teheranu uveo bivši američki predsjednik Donald Trump.

Također je dodao da bi Washington trebao “prepoznati svoju pogrešku u odustajanju od sporazuma”.

SAD prošli tjedan: Dogovor moguć brzo

SAD je prošli tjedan rekao da je dogovor kojim bi se spasio ugovor o iranskom nuklearnom programu moguć “brzo” nakon nastavka pregovora 29. studenog u Beču, uz uvjet da Iran bude “ozbiljan” u svojim namjerama.

Velesile koje su 2015. potpisale povijesni ugovor s Islamskom Republikom koji je potonju trebao spriječiti da proizvede atomsku bombu sve su upornije nastojale da Iran odredi datum povratka za pregovarački stol.

Amerikanci su se jednostrano povukli iz ugovora 2018. u vrijeme mandata Donalda Trumpa, koji ga je ocijenio nedostatnim i ponovo uveo sankcije Iranu.

Teheran je zauzvrat postupno odustajao od ograničenja nametnutih njegovom nuklearnom programu, donosi Index.hr.

Podijeli objavu